Kultúrtipp

2020.08.21. 09:09

Minden a debreceni sikkről

A Déri Múzeum időszaki kiállításán Ormosi Viktória kalauzolja az érdeklődőket a hosszú hétvégén.

Fotó: Napló-archív

Egyebek mellett óriási legyezők, ékszerek és ruhák mutatják be az 1860-as évektől az 1940-es évekig tartó korszak divatjának legérdekesebb változásait a Polgári sikk című időszaki kiállításon, amely minden látogató előtt egyaránt bizonyítja:

az embereknek minden korban nagy vágya volt a szépség és az esztétikum iránt.

A cívisváros szívében található Déri Múzeum kiállítóterében augusztus 21-én, pénteken délután öt órától Ormosi Viktória kurátor vezeti be a sikkes tárlat részleteibe a vendégeket, majd 18 órától a Ciabattino Fashion divatbemutatóját láthatják az érdeklődők a díszteremben.

Kiegyezéstől háborúig

A kiállítótér falait óriási legyezők díszítik, ezek a többek között csipkéből készült kiegészítők a báli ruhák elmaradhatatlan tartozékai voltak a XX. század első felében. A kiegyezéstől a második világháború kitöréséig rendkívül sokszínű divat jelent meg, a változásról pedig meggyőződhetnek a tárlatra látogatók is. Az ipari forradalom hatalmas átalakulást hozott, egyebek mellett az óriási szoknyák alól kikerült a krino­lin, de eltűntek a turnűrök, és fűzők sincsenek már. A kor hölgyeinek öltözködése a korábbinál lényegesebben könnyedebbé vált, később pedig megjelent az új nőtípus, a flapper. A tárlat bemutatja a kor öltözködési divatja mellett a nők frizuratrendjét is, felfedi a fiús nőt, aki bubifrizurát hordott, mellette vörös rúzst használt, és előszeretettel alkalmazta az erős fekete színt a sminkelésben, hiszen a füstös szemeket helyezték előtérbe a kor hölgyei.

Chanel újat teremtett

Sokak számára lehet ismerős Chanel neve, a Polgári Sikk tárlat pedig bemutatja, mi az, amit elhozott a közismert francia divattervező. A XX. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője megalkotja a modern nőt. A húszas évek után megjelenik az ingruha, a kardigán, valamint elérhetővé válik a hölgyeknek az olcsó ékszer, a bizsu. Chanel megteremtette a fekete-fehér kombinációt, valamint beemelte a katonai érából a dzsörzét, ami könnyű mozgást biztosított a hölgyeknek, a ruha pedig ezáltal funkcionálissá vált. A flapperek ebben a korban a legelegánsabb és legjobban öltözött nők voltak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában