Utazás

2020.05.31. 10:47

Peru, az örökségben gazdag ország

Nagy Balázs szerint Peru minden érdeklődő embernek élményt tud nyújtani.

NE

Fotó: Nagy Balázs-archív

Az Inka Birodalom megismerése és az ottani kultúra sokakat vonz. Olyan történelemmel és művészeti ereklyékkel rendelkezik, hogy kevés az a turista, aki nemet mondana egy meghívásra. Nagy Balázs igazi világjáró, csaknem 60 országot hódított már meg, utazásai alkalmával pedig mindenhol lencsevégre kapta a számára kiemelkedő pillanatokat, építészeti remekműveket. Manapság utazási irodák kínálataiból csemegézik, amelyek megszervezik helyette az utat, programokat, így több ideje van feltérképezni az „idegent”. A biharnagybajomi származású világutazó évente több országot is felkeres, az elmúlt időszakban pedig szerencséje volt közelebbről megismerni az inkák földjét, amiről rövid élménybeszámolót adott a Naplónak.

Fotó: Nagy Balázs-archív

Hagyományos életkörülmények

Nagy Balázs mindig is szerette volna élőben látni Machu Picchut. Filmeket nézett, könyveket olvasott az Inka Birodalom városáról, melynek romjai az Andok hegységben láthatók 2450 méter magasságban.

Fotó: Nagy Balázs-archív

– Az álmaim között szerepelt, hogy testközelből megcsodálhassam az inkák mai örökségét. Érdekelt, hogy mit hagytak ránk, mit építettek, és az ottani emberek életét is érdekesnek, egyedinek vélem. Tizenkét napot töltöttem Peruban, és persze nem mindent tudtam megnézni, amit akartam, mert akkor szinte ott kellene éljek, azonban a fontosabbakat, amiket terveztem, azokat volt időm megcsodálni. Több városban jártam, amelyek egy kicsit a spanyol gyarmati építészet sajátosságait is megmutatták. Megismerhettem a perui emberek hagyományos életét, életkörülményeit. Több helyi nemzeti parkban is megfordultam a csapattal, tulajdonképpen egy általános képet kaptam az országról. Minden országban megfog valami. Peruban az ragadott meg, miként is próbálják megőrizni az inka örökséget, amit az inka kultúrából sikerült megmenteni – sorolta elöljáróban.

Fotó: Nagy Balázs-archív

Szélsőségek az országban

Peruban sem mindegy, hogy merre jár az ember. Nyilvánvalóan a városokban jobban élnek a helyiek, viszont elmaradottabb részei is vannak. – Meglátogattunk egy gazdálkodást folytató családot is, röviden belepillanthattunk, milyen színvonalon élnek a vidékiek Peruban. Egyszerű ásóval, ekével művelik a talajt, a magvakat pedig naponta a kövön őrlik, hogy lisztet készítsenek a sütéshez, főzéshez. Meglepő, milyen szélsőségek tapasztalhatók az országban. A vendégszeretet sem ugyanolyan mindenhol, vidéken sokkal közvetlenebbek az emberek, viszont a városban az sem meglepő, ha pénzt kérnek azért, hogy fotót készítsünk a ruházatukról – fűzte hozzá.

– Peru minden érdeklődő embernek élményt nyújt. Ha valaki érdeklődik a világ más népeinek élete, kultúrája iránt – legyen akár épített vagy szellemi örökség, hagyomány –, annak mindenféleképpen érdekes lehet. Számos természeti öröksége vár mindenkit: hegyek, völgyek, sivatagok és persze a csodálatos óceán.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában