megvan, mikor nyitnak újra

2020.05.01. 14:00

Hatvan éve nyílt meg a debreceni vidámpark

Az úttörővasúton 1960. május 14-én Kádár János pártfőtitkár is utazott.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark-archív

Magyarország egyetlen vidámparkja kimagasló jubileumot ünnepel, hiszen a nagyerdei létesítmény 1960. május 1-jén fogadott először látogatókat.

Az állatkert mellett kialakított vurstliban megannyi játékkal kapcsolódhattak ki a családok. A leghíresebbek közé tartozik a dombon csillogó repülőgép, a lovas forgó, az elvarázsolt kastély a forgó hordóval és a szoknyafújóval, valamint a dodzsem és az úttörővasút is. Lehetett körhintázni, célba dobni és célba lőni, pecázni, továbbá versenyezni a lábpedálos kisautókkal.

Lúdas Matyi a dombon

A jelentős társadalmi és vállalati összefogással megvalósított létesítmény Lúdas Matyi nevét viselte. A korabeli fotók tanúsága szerint a mesehős szobra először a dombon állt, akárcsak egy kisrepülőgép. Ezeket eltávolították, és a kapuba új Matyi-szobrot helyeztek ki, a magaslatra pedig egy csodaszép Li-2-es utasszállító repülőgépet emeltek.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark-archív

A Nagyerdei Kultúrpark honlapjának adatai szerint 1960 tavaszán a kisvasút építése is nagy iramban zajlott, április 2-án megérkezett a Szerencsi Gazdasági Műhely Főnökségétől a MÁV C-50-es dízelmechanikus, 760 mm nyomtávú mozdonya és 4 darab nyitott, rövid személykocsi. Az úttörővasutas gyermekek meghatározott szolgálati rend és feladat mellett látták el a vasút üzemét.

A nyitónapon nagy sikert aratott az úttörővasút is, mely 1,1 kilométeres sínpályával rendelkezik. Anno a városi tanács vb. meghívására 1960. május 14-én Kádár János pártfőtitkár is meglátogatta az épülő, bővülő vidámparkot, és kíséretével utazott is az úttörővasúton.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark-archív

Átfordulós hajóhinta

A vendégek körében nagyon népszerűek voltak a hajóhinták is, melyeket csak biztonsági övvel lehetett használni. Volt átfordulós változatuk is, ezeken rácsfal is védte az utasokat. Sokan kedvelték a Lökd meg a Holdat! nevű játékot is, melynek az volt a lényege, hogy az ívelt sínpályán kézi erővel egy nehéz fémrakétát kellett feljuttatni a magasba (lásd fotónkon).

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark-archív

Főként férfiak virtuskodtak itt, így téve próbára az izomzatukat, s egyszersmint imponálni is akartak ily módon a hölgytársaságnak.

A dodzsemhez, lovas forgóhoz és kisvasúthoz hasonlóan ma is megvan az óriáskerék, ugyanakkor új játékokat is üzembe állítottak az utóbbi években. A vidámpark a jubileumi, 2020-as esztendőben is kinyitott március 15. alkalmából, ám a koronavírus-helyzet miatt hamarosan be is kellett zárnia a kapuit.

Vass Attila

Megvan a nyitás időpontja

A mai, jeles nap alkalmából jelentették be, hogy a járványügyi enyhítő rendelkezéseknek köszönhetően – további intézményi közegészségügyi intézkedések betartásával – az állatkert május 4-től fogad látogatókat, míg a vidámparkban a jubileumi szezon május 9-től veszi kezdetét – közölte az intézmény.

A zárva tartás alatt alapos gépészeti karbantartást követően több játékelem külsőleg is megújult. A lovasforgó békebeli paripái restaurálásukat követően újra régi pompájukban tündökölnek, de a családok egyik nagy kedvence, a Kacsavonat is megszépülve várja visszatérő és új utasait.

A közlemény az újdonságokról is szót ejtett: eszerint az akrobatikus mozgásformák iránt érdeklődők már a nyitóhétvégén is próbára tehetik magukat a park legújabb attrakcióján, a négyszemélyes bungee-trambulinon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában