Aegon Művészeti Díj

2020.03.02. 20:03

Újra a jelöltek között az író

A filozófiatörténész és az antropológusnő szerelme hozhat újabb sikert.

Fotó: Valuska Gábor

A kortárs művészetek támogatása, az értékes irodalom és az olvasás népszerűsítése a célja az Aegon Művészeti Díjnak, amelyet 2006-ban alapított az Aegon Magyarország. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményéért.

Duplázhat idén

A rangos elismerést a debreceni születésű, Márai-díjas író Barnás Ferenc 2013-ban már elnyerte, akkor a Másik halál című regényével, idén pedig újra a legjobbak között szerepel az Életünk végéig című művével. A Másik halál egy regényciklus utolsó része. A ciklus kötetei: Az élősködő, Bagatell, A kilencedik. Utóbbit – amely 2009-ben angolul is megjelent – jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), valamint a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra is. Az Életünk végéig története alapján az ideg-összeroppanásából felépült filozófiatörténész, aki a gyerekkoráról írt regényével, az Ontogeneával szépíróként is bemutatkozik a közönség előtt, beleszeret egy sokkal fiatalabb antropológusnőbe. Szerelmüket betegség árnyékolja be. A dráma mellett pedig a mai Magyarország politikailag és kulturálisan megosztott világa is kirajzolódik az olvasó előtt. Az Aegon Művészeti Díj eredményhirdetése áprilisban várható.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában