megemlékezés

2020.03.06. 15:47

Koszorúval tisztelegtek Holló László emléke előtt

Az idei esztendőben is megemlékeztek a művész születésének évfordulójára.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

A Kossuth-díjas festőművész, Holló László születésének 133. évfordulójára emlékezett meg a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Holló László Baráti Kör pénteken. A cívisvárosi Holló László sétányon álló szobornál néma főhajtással, az emlékműnél – a festő sétányon meghúzódó háza előtt – pedig emlékkoszorúzással tisztelték meg a művészt hagyományaik szerint. A megemlékezést követően az emlékház most is teret adott a baráti beszélgetéseknek, találkozásoknak, idén pedig a Medgyessy gimnázium két végzős diákja is tárlatvezetést tartott a kiállítóterekben Ahogy ők látják, láttatják címmel.

Dinamikus festő

– Iskolateremtő művészről van szó. Művészeti és valós értelemben is. Munkássága, látásmódja rendkívül karakterisztikus, ami arra ösztönzi az utókort – a mi tanítványainkat –, hogy ők is vállalják fel azt az egyediséget, művésziséget, sajátos látásmódot, amit képviselnek – mondta a Naplónak Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium igazgatója. Hozzátette, Holló sikeres művész volt, illetve menedzselni is tudta önmagát. Sikerességének zálogát a biztos szakmaiság jelentette, valamint az, hogy az adott korban minden olyan művészeti központot fölkeresett, ahol jelentős művészeti tevékenység folyt.

– Sajátos stílust alakított ki az ott tapasztaltak alapján. Ez lenne a cél itt is – mondta végül. Holló munkásságáért Szinyei- és Munkácsy-díjat, valamint Kiváló Művész kitüntetést kapott. 1918-ban telepedett le Debrecenbe, felesége a cívisvárosi Hrabéczy Anna volt. A művészt 1975-ben városunk díszpolgárává avatták. Az 1970-es években a család és a barátok Debrecen városának ajándékozták a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt, így a Medgyessy Gimnázium melletti Holló László Emlékház 1978-ban nyithatta meg kapuit a mozgalmas s rendkívül kifejező alkotásokkal az érdeklődők előtt. A festő egykori háza pedig egyfajta oázisként tárul elénk a Tócóskert betonrengetegének szívében s nyújt méltó helyet a megemlékezésre.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában