fotókkal

2020.02.28. 17:07

Látószögünk viszonylagosságában: színpadon a Közel-távol Debrecenben

A szociális viszonyainkat, döntéshelyzeteinket vizsgálja Simkó Beatrix Közel-távol című kortárs táncelőadása. A táncetűdök szociális groteszkre alcímet viselő produkció ősbemutatóját pénteken (ma) este láthatja a közönség a debreceni teátrum Víg Kamaraszínházában.

Fotó: Matey István

Különleges táncelőadás mutatkozik be pénteken (ma) a debreceni Csokonai Színházban: Simkó Beatrix Közel-távol című kortárs produkciója szociális viszonyainkat, döntéshelyzeteinket vizsgálja, a közösség és az egyén között megvalósuló mechanizmusokat mutatja be különböző élethelyzetekben, etűdszerűen.

Egy adott csoporton belüli mikrotörténetek jelennek meg, elsősorban a mozgás és a tánc eszközével, az egyedi koreográfiát témába vágó szövegrészletek egészítik ki. A cím a látószögünk relativitására, az egyéni helyzetünk és társas kapcsolataink relatív viszonyára utal.

„A hétköznapiság és az azokban rejlő részletek felnagyítása és átrendezése érdekelt. Az, hogy ha közelebbről vizsgálunk egy-egy döntéshelyzetet vagy társas viszonyrendszert, vajon azok mennyire képesek globális érvényű mintákat kirajzolni?” – mondta el a rendező-koreográfus. Arra is kitért, hogy ha gyermeki nyitottsággal ülnek be a nézők a táncelőadásra, akkor egészen szokatlan élményekben lehet részük. „Ez a szó idegenséggel töltődött fel az előadó-művészetben. Talán a szabadság, hogy előírás nélkül értelmezhetünk valamit, bizonytalanságot kelt, pedig pont az a legfontosabb, hogy merjünk gyermeki nyitottsággal beülni egy kortárs (tánc) előadásra” – olvasható a sajtóközleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában