alázatos mester

2019.12.15. 14:44

„Tibusz” olyan gitáros, akit 10 ezerből is felismersz

Interjú Vitáris Ivánnal, az Ivan & The Parazol énekesével.

Fotó: Napló-archívum

Nem kisebb név, mint a legendás bluesgitáros, Tátrai Tibor vendégeskedett Debrecen belvárosában pénteken. A hathúros szakavatott mestere, aki annak idején BB Kinggel is muzsikált együtt, az Ivan & The Parazol zenekarral játszott. A Napló a zenekar énekesét, Vitáris Ivánt kérdezte.

Hogyan ismerkedett meg Tátrai mester munkásságával, és mit jelent számára az ő zenéje?

Gyerekkoromban is pörögtek már a lemezei, de talán inkább akkor kezdtem el behatóan foglalkozni munkásságával, amikor zenekart alapítottunk. „Tibusz” olyan gitáros, akit 10 ezerből is felismersz, és szerintem pontosan ez a lényeg. Iszonyatos technika, ízlés, dinamika stb., de igazából erre mondhatnánk, hogy bárki tudhatja – amit nem tudnak, attól lesz a Tátrai a Tátrai. És ahogy minden titkos receptnél, ez sem fog sosem kiderülni, hogy ez mi, és ez így jó.

Mikor játszottak először együtt a legendás gitárossal?

Életműdíjat kapott a Petőfi Zenei Díjon 2018-ban, akkor játszottunk először együtt a Strand Fesztiválon. De ha jól emlékszem, előtte már Random Tripen nyomtuk együtt.

Milyen embert ismert meg benne?

Hihetetlen alázatos, és csak a zene érdekli. Számunkra is furcsa élmény volt: nála nincs olyan, hogy próba vagy koncert vagy tétmeccs vagy hasonlók. Ő egy próbán is úgy játszik, mintha a Wembley-ben játszana, és ez az erő visz magával minket is.

Milyen közös dalokra készülhetünk a hétvégén?

Szerintem a különleges ebben az együttállásban, hogy Parazol-dalokat is nyomunk együtt. Mert persze imádjuk a Hobo Blues Band dalait, de valahogy az egy igazán különleges dolog, amikor a kis tanoncok dalait a mesterek is játsszák!

Milyen emlékei vannak a városról, valamint a pénteki koncert helyszínéről?

Nagyon régóta járunk ide, a zenekar kezdete óta, és a klub szervezői nagyon korán bizalmat szavaztak nekünk, ami jólesett. Főleg akkor, amikor mindenki csak forgatta a szemét, hogy jaj, angolul énekelnek, és hosszú is a hajuk, meg hogy is néznek ki…

„Egy nagyon hűséges közönséget ismertünk meg, akikhez Budapest mellett érdemes volt elhozni ezt a Tibusszal közösen összerakott műsort!”

Mik a zenekar tervei 2020-ra?

Januárban egy új magyar dallal érkezünk, amit majd lemez fog követni. Illetve fontos, hogy 10 éves lesz a zenekar. Elég hihetetlenül hangzik, de tényleg villámgyorsan eltelt ez az idő.

Tamás Nándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában