2019.10.09. 09:56
Ötödjére tartottak nemzetiségi napot Körösszakálon
Korán kellett kelniük a településen azoknak, akik a hagyományos ételekhez az alapanyagot biztosítani akarták.
Fotó: Vmirjáncki József
Hat sertést és nyolc birkát vágtak le Pálfi Tamás polgármester irányítása mellett. Később, pedig a helyi önkormányzat, az Erdélyből érkezett homorodalmási és a helyi roma önkormányzat képviselői 30 kiló sertéshúst és a sertés belső szerveit kapták, amelyből finom ételeket készíthettek. A legtöbben hurkát és kolbászt töltöttek, toroskáposztát főztek. Ahhoz pedig, hogy a település lakói díjmentesen finom ebédet kapjanak, üstökben főzték a sertés- és birkapörköltet.
Készült azért egy-két különlegesség is. Ebben különösen a homorodalmásiak jeleskedtek. Az általuk készített kolbászba nem tettek paprikát „sápadt kolbásznak” is nevezik egyesek. Só, bors, fokhagyma – sorolja az elkészítéshez szükséges anyagokat Lukács Izabella és Lurcza Katalin. A helyi önkormányzat csoportja is szolgált különlegességgel, cigánykát készítettek. Közben 10 család, illetve baráti társaság az általuk hozott nyersanyagból főzött. A település lakói ízlésük szerint válogathattak az elkészült finom ételekben, a zsűri pedig értékelte a finomságokat.
Amíg a felnőttek főztek, a kicsik sem unatkoztak. Részükre a sportpályán ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, póthajfonás volt. Délután a kulturális műsorok sorában nagy sikere volt a Komádi Mazsorett Csoportnak, a Körösmenti Táncegyüttes nőtagjai gyönyörű népviseletben táncoltak. A Körösnagyharsányiak már régi vendégei a településen rendezett összejöveteleknek. A helyi csoportok is bemutatkoztak, így léptek fel az óvodások és az iskola román tánccsoportja, valamint a helyi Roma Hagyományőrző Egyesület fiatal táncosai. Az idő teltével a résztvevők száma egyre gyarapodott, mert kíváncsiak voltak a Piramis esti koncertjére.
Vmirjáncki József