Hét évtized egy tárlaton

2019.09.27. 14:00

Neve szinte egyet jelent a mezőgazdaságunkkal

Három, országos jelentőségű szabadalom is Köhler Mihály nevéhez fűződik.

„Hét évtized munkássága” címmel nyílt kiállítás dr. Köhler Mihály munkásságával és életútjával kapcsolatos dokumentumokból szeptember 25-én a Méliusz Központi Könyvtára II. emeleti kerengőjében.

Dr. Köhler Mihály neve szinte egyet jelent a magyar mezőgazdasággal. Hosszú, fordulatos pályafutásán egész életét alárendelte a mezőgazdaság ügyének.

Környezetkímélő megoldások

A szakember 1972-ig egy állami és két szövetkezeti mezőgazdasági üzemben dolgozott, főmezőgazdász, főagronómusi munkakörben. Mint elmondta, nagyüzemi vezetőként már a kertészeti kultúrákban nem alkalmazta a műtrágyát, csak szerves és ásványi tápanyagokat használtak, s az erős mérgeket mellőzték a növényvédelemben. A szántóföldi növénytermesztésben is a szerves és az ásványi talajjavító anyagok kerültek előtérbe a tápanyag­ellátásban. 1972-ben került a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, ahol termelési tapasztalatai birtokában a mezőgazdasági üzemekben szakértőként, fejlesztőmérnökként tevékenykedett, különös tekintettel a környezetkímélő, meliorációs (vízrendezés, talajjavítás, öntözés, menedékterületek kialakítása) fejlesztések megvalósításában. Foglalkozott a talajok termőképességének (fizikai, kémiai, biológiai) javításával. Tokaj-Hegyalján bekapcsolódott az ottani természetes ásványi anyagok mezőgazdasági és környezetvédelmi felhasználásának kutatásába, és foglalkozott azok eredményeinek gyakorlati bevezetésével. Ezeknek a természetes anyagoknak a talajban, az állattenyésztésben és kommunális területeken történő alkalmazására szabadalmi és termékengedélyek alapján került sor.

 

Arany Géniusz díj

1983-ban tagja lett a Magyar Biokutúra Egyesületnek, és azóta is elkötelezett híve a biogazdálkodásnak. A kutatómérnök pályafutása alatt, feltalálóként Arany Géniusz díjat is kapott azért a találmányáért, amellyel kommunálisszenny­víz-iszapokból és a híg trágyák szilárd fázisából ásványi adalék­anyag felhasználásával minden növény alá alkalmazható tápanyagkeveréket állítottak elő. Mint azt a szakember elmondta, az említett eljárás minőségi értékben és technológiai költségben is előnyösebb a jelenleg is használt általános komposztforgatásoknál.

– Munkám gyümölcse talán most fog beérni, hiszen érezhetően ébredezik az emberiség, és sokan rá fognak jönni arra, hogy mindenkor a táplálék legyen az elsődleges gyógyszere az embernek. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket, így például a jó minőségű talajt, mely által jobb minőségű termék állítható elő – fogalmazott dr. Köhler Mihály.

A ma is aktív 89 éves dr. Köhler Mihály göröngyökkel teli élútját és munkásságát az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a kiállításon, melynek kísérőrendezvénye az az előadás, melyet a Felelősségünk a Földért – egészséges élelmiszer termelése a talaj, víz és a légkör védelme címmel maga a kiállító tart október 4-én 10 órakor a központi könyvtár előadójában.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában