Káposztás vigadalom Kabán

2019.08.22. 08:22

Megvédte címét a tetétleni kapszaicinkirály

Majd’ egyhetes bulit tartottak Csíkkal, Meseautóval a meteoritvárosban.

Fotó: Szabó Viktor

Már augusztus 16-án, pénteken, a húszéves Kabai Hírmondó ünneplésével kezdetét vette programok sora. E napon volt a kabai kertészeti kiállítás megnyitója is, ahol a „Magyarország legszebb konyhakertje” országos program helyi eredményhirdetése és díjkiosztója zajlott.

Fotó: Szabó Viktor

A kiállításon terményeikkel és termékeikkel bemutatkozott a Kabai Kertbarát Kör és a helyi kiskertművelők. Este a főtéren a tehetségkutató-győztes USNK, valamint a Happy & Band koncertezett, majd éjszakába nyúló retróparti zajlott Dj Norbert Kovacs vezényletével.

A szombat volt a fő nap. A Gonda Ferenc Városi Könyvtár rendezésében utcatárlat, kóstolóudvar valamint a Hajdú-Bihar Megyei Vásár várta a szép számú érdeklődőt. A gyerekek sem unatkoztak: légvár, óriáscsúszda, arc- és hennafestés, népi játszóház, sárkányverő várta őket egész nap. Nekik szólt a vásári gólyalábasok produkciója és az élő dínóshow is.

Idén is vetélkedtek a káposztás ételek főzői. Rotyogott az üstökben a sokféle finomság, hogy próbára tegye a Pintér Norbert kreatívszakács vezette négyfős szakavatott zsűri ízlelőbimbóit. Amíg az étkek főttek, a kabai fiatalok és vállalkozók találkozója is zajlott. S hogy mindez garantáltan jó hangulatban történjen, a színpadon előbb a Dupla KáVé zenekar és Köteles Cindy énekelt, majd a Kabai Nótaklub muzsikált Nagy Zoltán és Botos Lajos közreműködésével. A hegyközcsatári Rius és Mészáros Panna műsora szintén a zenei produkciót sorát gazdagította. Komonyi Zsuzsi is ezt a vonalat folytatta.

„Kapszaicinkirály”

A tavalyi csípős sikeren felbuzdulva most is megtartották a II. Kabai Erőspaprika Evő Versenyt. Egy év alatt erősödtek a paprikák, de voltak, akiken nem fogott ki a hagyományos erős hegyes paprikánál akár harmincszor erősebben csípő fűszernövény. A viadalon a címét megvédte a tavalyi „kapszaicinkirály”, a tetétleni Mészáros Barna Péter.

Este nyolctól az i-re a pontot a Csík zenekar koncertje tette fel: a Kossuth-díjas együttesnek óriási sikere volt. Tőlük megszokott módon, népzenén kívül játszottak Kispál és a Borz- és LGT-nótafeldolgozásokat is, zárásként pedig felcsendült a Quimby-féle Most múlik pontosan átirata is, a rajongók nagy örömére.

Fotó: Szabó Viktor

Az ezt követő tűzijáték, majd a hajnalig tartó utcabál az Orion zenekarral már csak hab volt a tortán.

Vasárnap, mintegy kipihenve az előző napi forgatagot csak délután kezdődött a buli. A kabai gyógyfürdőben zenés, táncos szórakoztató programok sorát rendezték: fellépett a Búzavirág Pávakör, Szélrózsa Néptáncegyüttes szenior csoportja, Csukás Tibor és Tóth Ferencné, az Őszirózsa Hagyományőrző Egyesület, Szabó József és Ilyés Erika, valamint Borbély József. Volt még interaktív vízi zumba Bugánné Jónás Mónikával, majd retróparti DJ Olasszal.

Hétfőn pedig már csak az estére koncentráltak. A Kabai Nyári Színház ezúttal a Meseautó című zenés vígjátékot mutatta be nagy sikerrel, telt ház előtt. Az előadás koreográfusa Laczó Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas táncművész, rendezője Porcsin László volt.

Augusztus 20-a reggelén csendes ünnepséggel emlékeztek méltón a városháza dísztermében, majd a Szent István-szobornál koszorúztak. Az államalapítás, Szent István király és az új kenyér ünnepén beszédet mondott Szegi Emma, a város polgármestere. Verset szavalt Széplaki Gáborné, a Kabai Versbarát Kör vezetője.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában