osztálykirándulás

2019.06.09. 14:49

Olvasói levél: gárdonyisok a határon túl

A biharkeresztesi Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola harminc hetedikes diákja három kísérő pedagógussal tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben és a Partiumban.

Fotó: olvasói felvétel

Nagykárolyban megtekintették a Károlyi-kastélyt, majd ellátogattak az Aranyszarvas fogadóhoz (ma polgármesteri hivatal), és fel­elevenítették Petőfi Sándor és Szendrey Júlia találkozását. Innen Érmindszentre vezetett az útjuk Ady Endre szülőházához. Zilahon a báró Wesselényi Miklós személyéhez kapcsolódó nevezetességeket tekintették meg.

A szálláshelyük Torockón volt, ahol a második napon a nemzeti összetartozás jegyében a helyi magyar általános iskola diákjaival találkoztak, majd a Néprajzi Múzeum gyönyörű gyűjteményét tekintették meg. Tordán a hasadékban túráztak, majd lementek a sóbányába. Kolozsváron a Mátyás király emlékhelyeket járták végig.

Az utolsó napon, Nagyenyeden a Bethlen Kollégium diákjainak életébe nyertek betekintést. Gyulafehérváron a várnegyedben a Szent Mihály-székesegyházban tisztelegtek Hunyadi János emlékének, majd Vajdahunyadon tovább bővítették történelmi ismereteiket. Utolsó állomásként az aradi vesztőhelyen kegyelettel emlékeztek az aradi vértanúkra.

Tartalmas kiránduláson vettek részt, sok újat tanultak, tapasztaltak, illetve megerősítették a meglévő földrajzi, történelmi, néprajzi tudásukat.

Juhász Angéla, Biharkeresztes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában