Szeptemberig lehet pályázni

2024.07.08. 16:01

Kiírták az ötletpályázatot a debreceni Közlekedési Múzeumra, azt is tudni, mikor hirdetnek eredményt

A pályamunkákat szeptember közepéig várják. A Közlekedési Múzeum egyszerre lesz a múlt és a jövő intézménye, Lázár János szerint „ikonikus, a táj képét meghatározó épület megfogalmazására” várnak most javaslatokat.

Haon.hu

Kiírták az építészeti ötletpályázatot a debreceni Közlekedési Múzeum épületére, erről Lázár János számolt be hétfőn a Facebook-oldalán. A pályamunkákat szeptember 13-ig várják a Magyar Építész Kamara honlapján megjelent összegzés szerint, amelyből a teljes pályázati dokumentáció is elérhető. Az eredményhirdetést október 18-án tartanák.

Az új Közlekedési Múzeumnak egyszerre kell megmutatnia a múltat és a jövőt is
Az új Közlekedési Múzeumnak egyszerre kell megmutatnia a múltat és a jövőt is
Forrás: Facebook / Lázár János

Az építési és közlekedési miniszter bejegyzése szerint „ikonikus, a táj képét meghatározó épület megfogalmazására” várnak javaslatot.

Az új múzeumépületnek ki kell fejeznie, hogy ez nem csupán a múlt, hanem a jövő intézménye is. Külső megjelenésében és funkcionális felépítésében a magyar műszaki, járműipari innovációk szimbólumát, Kelet-Magyarország tudományos-technológiai konferenciáinak új, világszínvonalú helyszínét kívánjuk megteremteni a »vidék fővárosában«

– írta Lázár János.

Mozi is lesz az új debreceni Közlekedési Múzeumban

Múlt csütörtökön derült ki, hogy az új, 14 ezer négyzetméteres Közlekedési Múzeumot is tartalmazó létesítményt Debrecen külterületén, az M35-ös autópálya és az új BMW-autógyárhoz vezető lehajtó által határolt 6,5 hektáros területen húznák fel.

A most nyilvánossá tett pályázati dokumentáció szerint az új intézménynek az állandó és időszaki kiállításokon felül oktatási, konferenciafunkcióknak és üzleti rendezvényeknek is helyet kell biztosítania Debrecen új, kiemelt találkozási pontjaként. „A cél, hogy a világ legújabb technikai, műszaki és természettudományi múzeumainak színvonalán olyan új múzeumi épületegyüttes jöjjön létre, ami a közlekedés múltjának bemutatása a jövőbe mutató megoldások, az innováció számára kínáljon inspiráló hátteret” – írták, hozzátéve, a múzeumnak alkalmasnak kell lennie évi 350 ezer látogató befogadására.

Az új létesítményben az állandó és az időszaki kiállítás mellett műtárgyraktár, irattár és restaurátori műhely is helyet napna. De lesz 3D moziterem és étterem is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában