Választás

2024.06.06. 07:00

16 hajdú-bihari településen nem kérdés, ki lesz a polgármester

Hajdú-Bihar vármegye 82 településének összesen 202 polgármesterjelöltje van. Azonban vannak olyanok, ahol nincs min izgulni, egyetlen jelölt indult a 2024-es választáson.

Kiss Dóra

Június 9-én újra megnyílnak a szavazókörök

Forrás: Napló-archív

Június 9-én 6 és 19 óra között tartják a 2024-es választásokat Magyarországon; a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választás mellett ekkor adhatjuk le az európai parlamenti képviselőkre, valamint a vármegyei közgyűlések tagjaira is a szavazatokat. A valasztas.hu oldal böngészve több érdekességet is láthatunk, nézzük például a vármegye legkisebb települését, Vekerdet, ahol a 98 választópolgár 3 polgármesterjelölt közül is választhat, Bihardancsházán 146-ra jut két jelölt. Hajdúbagoson 1690-en élhetnek szavazati jogukkal, nekik 5 esetleges vezető közül kell választaniuk. A legtöbb településen egyébként 2-3 jelölt indul a polgármesteri székért, de azért van jó néhány olyan is, ahol ennél többen érzik magukban az erőt. Hat polgármester közül választhat Magyarhomorog 668, Nyírmártonfalva 1576 és Püspökladány 11 ezer 69 választópolgára is.

választás, 2024, európai parlamenti, önkormányzati, polgármesterjelölt
A választás napján reggel 6 és este 19 óra között járulhatunk a szavazóurnákhoz
Forrás: Napló-archív

16 olyan település van, ahol már eldőlt a választás

Mivel az önkormányzati választás egyfordulós, a választás sikerének nincs érvényességi (hány embernek kell szavazni) és eredményességi feltétele (hány szavazat kell a győzelemhez). Így, ha egy településen csak egy ember megy el szavazni, akkor az a jelölt lesz a polgármester, akire ez az ember a szavazatát leadja, mivel már egy szavazat is elég a győzelemhez. 

Hajdú-Biharban a 16 olyan települést számoltunk, ahol egy polgármesterjelölt szerepel majd a június 9-én a lapon.

Néhány jelölttel megkérdeztünk arról, mit jelent számukra az, hogy nem akadt kihívójuk. 

Kettős érzés, egyrészt nagy megtiszteltetés, ha a településen nincs más induló, mert ez valamilyen szinten az elvégzett munkának is köszönhető. Másrészt valamelyest alacsonyabb részvételre számít az ember, ez azonban nem szerencsés. Annak ellenére, hogy egy polgármesterjelölt van, a képviselő-testület tagjai ugyanúgy számítanak, ott már van verseny

– nyilatkozta Kovács Miklós (Fidesz-KDNP), Báránd polgármestere, aki kihívó nélkül már biztos – ha minimum egy érvényes szavazatot kap –, hogy a negyedik ciklusát kezdheti meg a településen. Arra is rámutatott, a helyi listán túl az európai parlamenti és a vármegyei lista miatt is fontos lenne, hogy minél többen menjenek el szavazni vasárnap.

váalsztás, 2024, európai parlamenti, önkormányzati, polgármesterjelölt
Kovács Miklós, Báránd polgármestere
Forrás: Napló-archív

Ebesen sem lesz nagy meglepetés, itt 2010 óta polgármester Szabóné Karsai Mária (Független), 2019-ben sem volt már kihívója, idén sincs. – Abban bízom, hogy az emberek elégedettek a munkánkkal, a település fejlődésével, és alkalmasnak találnak erre a pozícióra, ezért nem indul másik jelölt. Ez egy nagy megtiszteltetés és felemelő érzés, de egyben felelősség is – mondta Szabóné Karsai Mária, majd hozzátette, a siker sosem egy ember érdeme. 

Fontos, milyen csapat dolgozik a polgármester mellett, az eddigi eredmények mögött is jól összeszokott csapat áll

 – hangsúlyozta. – Ne érezzék azt az emberek, hogy nincs értelme elmenni választani, szükséges dönteni az európai parlamenti lista, valamint a vármegyei közgyűlés tekintetében is – húzta alá.

váalsztás, 2024, európai parlamenti, önkormányzati, polgármesterjelölt
Ebesen 2010 óta polgármester Szabóné Karsai Mária
Forrás: Napló-archív

A polgármester nem egyedül dolgozik, kell a jó testület is

Ötödik ciklusát kezdheti majd Kabán Szegi Emma (Fidesz-KDNP), meglátása szerint az, hogy nincs kihívója, visszaigazolása annak, hogy a tudása legjavát adva szolgálja a közösséget. – Ezek szerint úgy érzik az emberek is, hogy mindent megtettem a településért. Ugyanaz a feladatom továbbra is, ami eddig volt – vallja. 

Egy település életének alakítása nemcsak a polgármesteren múlik, ez egy csapatmunka. 4 ciklus óta az a tapasztalatom, hogy csak akkor lehet sikeres egy település, ha a képviselő-testület békében, egészséges vitával, de egyetértésben tud gyorsan és pontosan döntéseket hozni. A testületnek is köszönhető, hogy nincs ellenfelem, nem mindegy, milyen képviselőket választanak meg a lakosok

– adott hangot vélekedésének Szegi Emma, aki a vármegyei közgyűlésben is folytatná a munkáját. Az európai parlamenti választáson való részvétel meglátása szerint azért fontos, mert nem mindegy, a források hogyan fognak érkezni.

választás, 2024, európai parlamenti, önkormányzati, polgármesterjelölt
Szegi Emma a vármegyei közgyűlésben is folytatná a munkáját
Forrás: Napló-archív

Ötödik ciklusára Tóth József (Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület) ellenfelei is elfogytak, Polgáron egyetlen polgármesterjelöltként vág neki a választásoknak. – Furcsa érzés, mert az eddigi négy alkalommal hatalmas küzdelem volt, egy ellenzéki város polgármesteri székéért az elmúlt választásokkor elég nagy erők mozogtak. Nem arra készültem, hogy nem lesz kihívóm, hónapokig készítettük a kampánytervet, a jövő ciklusra vonatkozó programot írtuk. Bár úgy alakult, hogy egyedüli induló vagyok, úgy döntöttünk, a választókat meg kell tisztelni azzal, hogy elvégezzük becsülettel a kampánymunkát. 

Jobb szerettem volna, ha van kihívó, ahhoz vagyok szokva. Fontos a választók szempontjából is, hogy össze tudjanak mérni jelölteket. A választás egy nemes versengés, ha nincs versengés, azt csak szavazásnak hívják

– vallja a polgármesterjelölt. Meglátása szerint a kiváló képviselő-testület munkájának köszönhetően Polgárt az utóbbi években a nyugalom, a stabilitás és a kiszámíthatóság jellemezte. – Valóban van jelentősége és fontossága a választásnak helyben is, kell egy felhatalmazás a képviselő-testületnek, szükség van arra, hogy minél több ember fejezi ki akaratát, ez erősebb felhatalmazást ad a munkára – húzta alá Tóth József, aki a vármegyei közgyűlésében is folytathatná a munkát, a DK listáján szerepel az első helyen.

választás, 2024, európai parlamenti, önkormányzati, polgármesterjelölt
Tóth Józsefnek az ötödik ciklusra elfogytak a kihívói
Forrás: Napló-archív

A 2024-es választáson az alábbi településeken egy polgármesterjelölt van:

  • Báránd – Kovács Miklós (Fidesz-KDNP) 
  • Bihartorda – Petrucz Sándor (Független)
  • Ebes – Szabóné Karsai Mária (Független)
  • Esztár – Szécsi Tamás (Független)
  • Kaba – Szegi Emma  (Fidesz-KDNP)
  • Körösszakál – Pálfi Tamás (Független)
  • Körösszegapáti – Tarsoly Attila (Fidesz-KDNP)
  • Létavértes – Menyhárt Károly (Független)
  • Mikepércs – Tímár Zoltán (Fidesz-KDNP)
  • Pocsaj – Szőllősi Roland (Fidesz-KDNP)
  • Polgár – Tóth József (Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület)
  • Tépe – Balogh András (Fidesz-KDNP)
  • Told – Béres Barnabás Mihály (Független)
  • Újiráz – Furák Károly (Fidesz-KDNP) 
  • Újszentmargita – Csetneki Csaba (Független)
  • Újtikos – Takács József (Fidesz-KDNP)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában