Választás

2024.06.22. 07:00

Nem új a politikában Püspökladány új polgármestere

Ipari terület, útépítés, fürdőfejlesztés, közösségi tér, városszépítés – ezek a legfontosabb feladatok az új vezető szerint. Vadász Ferenc ősszel ül be a polgármesteri székbe.

BDR Média

Vadász Ferenc októbertől veszi át a városvezetői posztot

Forrás: Napló-archív

Vadász Ferencet (Fidesz-KDNP) választották polgármesternek Püspökladány szavazói a június 9-ei helyhatósági választáson. A tősgyökeres püspökladányi, a város közéletében otthonosan mozgó jelölt ebben a választási ciklusban főállású alpolgármesterként szolgálja a Sárrét-menti város lakosságát. A közgazdász végzettségű megválasztott polgármester 2019-ig a járási hivatal vezetőjeként tevékenykedett, előtte dolgozott pénzügyi területen, de mint azt a Cívishírnek elmondta, önmagát leginkább közigazgatási szakembernek tartja, és ebben az elmúlt évtizedekben bőven szerzett tapasztalatot. Vadász Ferenc, Püspökladány új polgármestere eredmények és tervek mellett a fejlesztések fontosságáról is beszélt.

Vadász Ferenc lesz Püspökladány új polgármestere haon
Vadász Ferenc lesz Püspökladány új polgármestere
Forrás: BDR Média

Vadász Ferenc kényelmes többséget kaphat

Lássuk azonban a választási eredményt. Vadász Ferenc 2019-ben is elindult a polgármesteri címért, akkor 2 ezer 168 vokssal a szavazatok 34,47 százalékával a második helyre szorult a függetlenként városvezetővé megválasztott Tóth Lajos mögött, akinek főállású alpolgármestere lett. A június 9-i választáson Vadász Ferenc az öt évvel ezelőttinél 24 szavazattal kapott többet, szám szerint 2 ezer 192-t, ez az érvényes voksok 36,45 százaléka, ami a hatindulós városvezetői választáson elég volt a győzelemhez.

A 12 tagú önkormányzati képviselő-testületben a polgármesterrel együtt hét tagja van a Fidesz-KDNP-nek, két-két tagot küld a Püspökladány Jövőjéért Egyesület és a Mi Püspökladányért Egyesület, továbbá lesz egy független képviselője is a grémiumnak. Mindez a szavazásokhoz kényelmes többséget eredményezhet október 1-től Vadász Ferencnek, az akkor hivatalába lépő polgármesternek. Mint mondta, a többsége ugyan megvan, de már beszélt a politikai paletta másik oldalán lévők közül többekkel, így nem elképzelhetetlen, hogy idővel szélesedik a támogatottsága; hiszen mindannyian Püspökladány fejlődéséért akarnak tenni.

– A fejlődés nálam nem egyenlő a fejlesztéssel. Nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek egymáshoz való viszonya azt eredményezze, hogy szeressenek itt élni, ne menjenek el máshová. De ehhez meg kell teremteni a feltételeket, amihez a fejlesztések elengedhetetlenek – beszélt a terveiről Vadász Ferenc, aki nagyon jó kiindulópontnak tartja a kétmilliárd forintos európai uniós és hazai támogatású fejlesztési csomagot, amelynek elemei között van ipari terület létesítése, 11 utca aszfaltozása, a központi lakótelep otthonosabbá tétele, valamint az Ördög-árok közösségi célra történő alkalmassá tétele is. Ő azonban ennél többet szeretne.

Püspökladány (balról) Tóth Lajos jelenlegi polgármester, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar vármegyei Közgyűlés elnöke, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, és Vadász Ferenc leendő polgármester  haon
Az utolsó darabkát tették a helyére tavaly júliusban, így adták át a teljessé vált püspökladányi kerékpárút-hálózatot. A képen (balról) Tóth Lajos jelenlegi polgármester, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar vármegyei Közgyűlés elnöke, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, és Vadász Ferenc leendő polgármester
Forrás:  Napló-archív

Sürgős lépések kellenek

– Nagyon sok bírálat érte az önkormányzatot, az önkormányzat városüzemeltető cégét amiatt, ahogyan a város kinéz. Szemetes, hatalmas a fű, a bokroktól nem lehet kilátni, balesetveszélyesek az útkereszteződések. És a bírálatot megfogalmazóknak igazuk van! Erre sürgősen megoldást kell találni! Ebben hivatalba lépésem után nagyon hamar lépünk. Addig eligazgatja a polgármester a várost ahogyan eddig, mi másképpen fogjuk. Az uniós pályázatokat fel kel gyorsítani, az idén el kell készíteni a belterületi utak aszfaltozását. Az a legfontosabb, hogy az ezekhez a lépésekhez kapcsolódó döntéseket azonnal meg kell hozni, mert ha nem lépünk, lemaradunk. Döntésképes vezetés kell, a képviselő-testületet is úgy kell irányítani, hogy a tagok a döntéshez megkapják a megfelelő információkat – hangsúlyozta.

A temetőfejlesztést saját forrásból indítottuk el, ott további infrastrukturális beruházások várhatók. Rendbe tesszük a közösségi tereket a hál’ istennek nagy számban tevékenykedő civil szervezeteknek, próbáik számára, közösségi épületet alakítunk ki. Erre is megvan a javaslatunk. Szeretném bevonni az embereket az egykor társadalmi munkának nevezett közösségi tevékenységbe; ez erősítené a városon belül az összefogást.

 Állandó feladatunk a munkahelyteremtés. A közmunka nem megoldás, bár vannak, akiknek csak ez a munkalehetőség jöhet szóba. Őket is segítjük természetesen – tette hozzá a frissen megválasztott polgármester.

Püspökladány fürdő haon
Kezdeni kell valamit a püspökladányi fürdővel
Forrás:  Napló-archív

Arról is beszélt, hogy nagyon sokan eljárnak dolgozni, és ha lenne a városban munkahely, néhányan visszatérnének. A munkahelyteremtéshez kapcsolódik az ipari terület kialakítása. Egy cég remélhetőleg rövid időn belül megvásárol egy 4,7 hektáros területet, és hoz oda befektetőt, aki alkalmaz néhány embert. – Itt azonban nem állunk meg, mert az ipari területünk majdnem 20 hektár. Ha ott a jövő év közepéig megtelepedne egy cég, meggyőződésem, hogy hamarosan jönnek mások is – mondta. Megjegyezte, ugyanakkor a helyi vállalkozásoknak is növekedési lehetőséget kínálhat az ipari terület, amely a lehető legjobb helyen, a 42-es nemzetközi főút mellett, a majdani M4-es gyorsforgalmi út tőszomszédságában létesül.

Fejlődési pályára állítaná a várost

Vezérszlogenem: a Sárrét kincse, a szívem csücske. Muszáj valamit kezdeni a fürdőnkkel. Építésztervezővel felvettük a kapcsolatot, a látványtervek elkészültek. Tudnánk lépni, csak forrás nélkül nem megy. Bízom abban, lesz támogatás, hiszen Püspökladánynak egy kormányközeli városvezetése lesz. Elindulok a témában, nem egyszerű az ország pénzügyi helyzete, és akadoznak az uniós források. A gyógyfürdőfejlesztéshez várhatóan hazai forrást kell szerezni 

– sorolta az előtte álló feladatokat Vadász Ferenc, akit arról is kérdeztünk, mi motiválta abban, hogy települése polgármestere legyen. 

Válaszát nagyon régről kezdte. Még Arnóth Sándor, Püspökladány egykori polgármestere és országgyűlési képviselője felkérésére csatlakozott a Fideszhez. A párt helyi csoportjának 2019 előtt volt egy „viharvert” időszaka. Ekkor Bodó Sándor országgyűlési képviselő ösztönzésére elvállalta a csapat vezetését. Olyan társakat keresett maga mellé, akiknek fontos Püspökladány fejlődése.

– Most sincs ez másként. A választási eredmény arról a bizalomról szól, amivel élnünk kell, hogy megvalósítsuk a közös választási céljainkat a püspökladányi emberek érdekében. Az indulásban leginkább az motivált, hogy látom, nem jól működik a város, látom a káoszt, ami a helyi politikai családunkat is jellemezte korábban. Ezt eloszlattuk. Most pedig a várost is fejlődési pályára kell állítani úgy, hogy közben erősítsük az összetartást – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában