Választás

2024.06.21. 13:06

Tasó László: „Választókerületi szinten a Fidesz-KDNP nyerte a választást, 51,54 százalékkal abszolút többséget szerzett!”

Európai parlamenti és önkormányzati választásokat tartottak június 9-én. A Hajdú-3-as választókerület eredményeinek értékelésére Tasó László országgyűlési képviselőt kértük meg.

Bekecs Sándor

Az európai parlamenti választások mellett önkormányzati választásokat is tartottak június 9-én. A Hajdú-3-as választókerületben Debrecen (1,2,3, szavazókörök) Hajdúhadház, Hajdúsámson, Téglás, Bocskaikert, Nyírábrány, Bagamér, Újléta jelenlegi polgármesterei újabb öt évre nyerték el a lakosság bizalmát és felhatalmazását, voltak olyan önkormányzatok – mint Nyíradony vagy Vámospércs –, ahol ősztől jelentősen átalakul a képviselő-testület. A kampány és a választások értékelésére Tasó Lászlót, a választókerület országgyűlési képviselőjét kértük meg.

Tasó László országgyűlési képviselő a hajdúsámsoni kampányzáró rendezvényen haon
Tasó László országgyűlési képviselő a hajdúsámsoni kampányzáró rendezvényen
Forrás:  Napló-archív

Tasó László kiemelte a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelmét

A honatya a Haon megkeresésére elmondta, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon, választókerületi szinten a Fidesz-KDNP nyerte a választást, 51,54 százalékkal abszolút többséget szerzett. A 16 választókerületi településből 8 helyen a kormánypárt polgármesterjelöltje nyert, a többin független jelöltek, illetve egyesületinek álcázott ellenzéki jelöltek voltak a befutók. Ugyanakkor hangsúlyozta, a választások elsődleges tétje az ország önrendelkezésének megtartása, az orosz-ukrán háborúból való kimaradási szándékunk megerősítése volt, a helyben legfontosabb döntések mellett.

Magyarország miniszterelnöke éppen ennek a felhatalmazásnak köszönhetően tudta elfogadtatni érvelésünket és döntésünket a NATO főtitkárával. A béke és az ország biztonsága mindennek az alapja, továbbra is a legfontosabb a magyar emberek életében. Ezt elkötelezetten egyedül a mi pártszövetségünk képviseli. A baloldal, a teljes ellenzék minden erővel megpróbálta ezt veszélybe sodorni és a figyelmet más, zömmel mesterségesen felépített témákra irányítani

 – húzta alá.

A legnehezebb időkben is jól teljesítettek a kormánypárt polgármesterei

Tasó László rámutatott: a Fidesz-KDNP polgármesterei a választókerület valamennyi polgármesterével egyetemben a minden korábbinál nehezebb, s váratlan eseményekkel terhelt ciklusban is jó teljesítményt nyújtottak, amiért ez úton is köszönetét fejezi ki. A hosszabb idő óta regnáló és az első ciklusukat töltő településvezetők a gazdasági és a járványok, háború okozta nehézségek ellenére is jelentős fejlesztéseket tudnak felmutatni, felemelt fejjel fejezhetik be október 1-én a ciklusukat.

Tasó László (balról a második), a Csokonai Teátrum átadását megelőző egyik bejáráson
Tasó László (balról a második), a Csokonai Teátrum átadását megelőző egyik bejáráson
Forrás: Tasó László-archív

– A képviselőtestületek tagjainak együttműködése – talán egy esettől eltekintve – konstruktív és eredményes volt, a közösségeink erősödtek. Egyre többen élnek a családokat, fiatalokat, idősebbeket, a társadalom egészét és a gazdaságot segítő támogatási lehetőségekkel. A helyi közösségek alaphelyzetben – amikor nem érik erős külső beavatkozások mindennapi életüket –, a biztonságra a tapasztalatra, a település érdekeit érvényesíteni tudó vezetőkre szavaznak. Ahol erre garanciát látnak, ott megerősítik a bizalmat – értékelt a honatya.

Így nyert az ellenzék Nyíracsádon, Nyíradonyban és Vámospércsen

Akadtak olyan települések, ahol nem a kormánypárt indulóinak szavazott bizalmat a választók többsége vagy a településért évtizedek óta dolgozó jobboldali városvezetőség nem kapta meg az újabb ötévre szóló felhatalmazást. Ezzel kapcsolatban Tasó László úgy fogalmazott: – Ahol a figyelmet szándékosan hamis vagy elferdített alapokra épített ügyekre, közhangulatot romboló témákra és nem a település életét alapvetően befolyásoló vezetői és érdekérvényesítő képesség fontosságára irányítják, - ott hoznak és hoztak elutasító döntéseket is.

– Hivatásos provokátorokkal felerősített gyűlöletkampányt folytattak és ez minden bizonnyal befolyásolta az eredményt – vélekedett a választókerület országgyűlési képviselője. – A teljes körű elemzéssel még nem végeztünk, annak függvényében kerül kialakításra a politikai stratégia. Azonban világosan látszik, hogy ameddig a facebookon politikai előnyszerzés céljából készített lejárató videók, posztok, kommentek, a szervezett gyűlöletkeltés büntetlenül, következmények nélkül folytatható, addig az indulatok dominálnak és nem a józan ész.

A honatya véleménye szerint felerősödött a tendencia és egyre több helyen fizetett uszítókat hívnak a településekre, akik bevonásával a közhatalom megszerzésére vágyók vagy azt valamilyen személyes bosszúra használni akarók, súlyos károkat okoznak. Ők azok a bizalomrombolók, akik azért kapják a fizetést, hogy az országot járva a helyben lakóknak segítsenek egymásra haragudni, majd a dolguk végeztével a feszültséget felerősítve tovább álljanak.

A mai világban a gyűlölet, a harag erősebb a tiszteletnél és a szeretetnél

– A közösségi médiában tapasztalható, a koronavírus-járvány óta lassan tarthatatlanná váló állapotok szétrombolják a világunkat és benne a jól együttműködő közösségeket is. Indulatokat generálnak, öncélúan vagy a megrendelőik kívánalmainak érvényesítése érdekében elveszik a figyelmet az életünket meghatározó fontos dolgokról – hívta fel a figyelmet Tasó László. Hozzátette, a fikciókra épített politikai haszonszerzés céljából összehangolt, az esetek 1 ezrelékében hasznosnak tűnő koncepciós támadások, bizonyítottan többszörös, ezerszeres morális és anyagi kárt okoznak az országnak. Meglátása szerint a jövő közösségei óriási kihívás elé kerülnek, mert az erkölcsi és politikai téren, mesterségesen felépített hangulatrombolás, a politikai hatalomra koncentráló érzelmi erőszakhullámok gerjesztése szétszakíthatják az emberi kapcsolatokat. 

A véleménydiktatúra akaratunk ellenére működik, sodródunk a hírfüggőségünk, fogyasztási szokásaink és az egyre erősödő digitális kiszolgáltatottságunk miatt. A választások eredménye a közösségek hangulatának érzelmi lenyomata, egyre ritkábban tapasztalható, hogy mérlegelés utáni döntések következménye lenne. Az érzéseink vezetnek bennünket és a mai világban a gyűlölet, a harag erősebb a tiszteletnél és a szeretetnél

 – mutatott rá Tasó László. Elmondta, ahol sikerül megőrizni a közösségek nyugalmát és az együttműködési szándék megmarad, ott bármilyen politikai együttállás sikeres lehet. – A függetlenként induló regnáló polgármesterekkel kiváló az együttműködésünk és ennek nagy arányban a jövőre nézve is megvan az esélye. Azokon a helyeken, ahol a partneri kapcsolat meggyengül dolgozni kell a javításán, mert elsősorban magyarok vagyunk, hajdú-bihariak és még a legtöbben keresztények is – jegyezte meg.

– Holnap új nap kell fel és egymás szemébe kell nézni, luxus lenne bármilyen tegnapi döntésen még holnap is rágódni. Van egy mondás: „vagy győzünk, vagy tanulunk”. Június 9-én győztünk és továbbtanulunk. Sok a tennivalónk, bőséggel vannak közös dolgaink a választókerületben, a vármegyénkben és a hazánkban is és közben meg kellene élni a mindennapok szépségét a saját életünket. Ehhez legyen időnk, erőnk, egészségünk és jókedvünk, hisz a jövő mindig mozgásban van – hangsúlyozta Tasó László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában