Fotókkal

2024.06.10. 20:00

Meglepő kulisszatitkokat osztott meg Fülöp hercegről a hortobágyi pályaépítő

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy személyesen ismerte Fülöp herceget. Fintha Gábor világhírű lovaspálya-építő a minap szakmájáról és életéről nyilatkozott hortobágyi otthonában a Haonnak.

Nagy Emese

Fintha Gábor el sem tudná képzelni az életét munka nélkül, ami igazából számára hobbi és szerelem

Forrás: Kiss Annamarie

A világhírű harmadik generációs lovaspálya-építő szakember, Fintha Gábor a közelmúltban „Hortobágyért” díjat vehetett át Jakab Ádám polgármestertől, erről a település első embere posztolt is a közösségi oldalán. A 76 éves, aktív, a FEI (Nemzetközi Lovassport Szövetség) legmagasabb szintű pályaépítője a napokban fogadta a Haont hortobágyi otthonában, ahol azonnal megtudtuk, nem véletlen a világhír, a ház falait számtalan díj, fotó díszíti, amiket a kitartó, kiemelkedő munkájáért kapott.

Fintha Gábor hortobágyi otthonában mutatta meg munkáit
pályaépítő Fülöp herceg ló fogat Haon
Fintha Gábor hortobágyi otthonában mutatta meg munkáit
Forrás: Kiss Annamarie

Fintha Gábor már gyerekkorában imádta a lovakat

Ottjártunkkor megtudtuk, Fintha Gábor Mátészalkán született és Porcsalmán nevelkedett, középiskolás korában debreceni diák lett, a Református Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Agrártudományi Egyetem hallgatója volt, majd később gyakorlatát a Hortobágyi Állami Gazdaságban végezte, ahol az akkori vezetőség állást ajánlott neki a végzés utánra. 

Már pici gyerekkoromtól kezdve vonzottak a lovak, amikor a szüleim azt akarták, hogy hagyjam abba a sírást, akkor odatoltak az ablakhoz, ugyanis a szomszédban volt egy kis csikó, és azt néztem, mit csinál, hogyan szaladgál

 – kacagott fel Fintha Gábor. Majd kitért arra, miután elvégezte az egyetemet, eltökélt szándéka volt, hogy lovakkal foglalkozzon, így lett, hogy a hobbija ugyanaz, mint a foglalkozása. Kiemelte: soha nem úgy kel(t) fel, hogy jaj, megint munkába kell mennie, szó szerint örömmel kezdte a napot a sikeres fogathajtó. 

­– A ménesben kezdtem el dolgozni, majd innen is vonultam nyugdíjba. Először ménesvezető-helyettes, majd Hetey Gyurka bácsi utódaként ménesvezető vált belőlem.  Sok munka hárult rám, de minden percét élveztem, a lótenyésztést kellett irányítanom és koordinálnom. Körülbelül 200-250 ló napi ellátásáért feleltem, és ebbe beletartozik a belovaglás is, de persze nem egyedül ültem meg őket, az még nekem is sok lenne – fogalmazott mosollyal az arcán. Hozzátette: a mindennapi teendők mellett megismerkedett a négyesfogat-hajtással, először Pásztor György fogatát vette át, 1974-ben kezdett versenyszerűen sportolni, három év múlva már a nemzeti válogatott tagja lett. 

Szövetségi kapitány, majd világhírű pályaépítő

Fintha Gábor részletezte, aki négyesfogat-hajtással foglalkozik, annak nem csupán négy lovat kell tréningben tartania, hanem jóval többet, ugyanis soha nem lehet tudni, mikor lesz szükség egy beugró lóra. Érdeklődésünkre elmondta, voltak kisebb balesetei, de komolyabb nem, mindig megúszta karcolásokkal, kisebb sérülésekkel. – A lóról is csak az nem esik le, aki nem ül fel rá – hangsúlyozta, majd rámutatott, aktív sportolói pályafutása után a Magyar Lovassport Szövetség felkérte a kettes- és négyesfogat-hajtó válogatott szövetségi kapitányi tisztségére. 

Tizenkét év kapitányi munkája során számos világ- és Európa-bajnokságon, nemzetközi versenyen vezette sikerre a magyar fogathajtó válogatottat: 18 érem fémjelezte a magyar fogatsport eredményességét ez idő alatt. 

– Tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban a FEI felkért a kettesfogathajtó-világbajnokság pályaépítőjének, ekkor döntenem kellett, hogy szövetségi kapitányként vagy pályaépítőként szeretném folytatni tovább a pályafutásom, az utóbbi mellett döntöttem. Különböző pályaépítő kurzusokat végeztem, majd a tanulásnak köszönhetően eljutottam a legmagasabb, 4. szintre, így lettem a FEI hivatalos pályaépítője. Eddig 17 országban építettem pályát, mondhatni bejártam a világot, rengeteg helyen megfordultam, szinte mindig úton voltam – jegyezte meg Fintha Gábor, akinek négy világbajnokság, négy Európa-bajnokság, Balkán Bajnokság, három Világkupa-döntő fűződik munkásságához. 

Hány lóval dolgozik együtt egy fogathajtó?

Kíváncsiak voltunk, a pályaépítő hány lóval dolgozott, mire ő úgy válaszolt: viszonylag kevéssel. Itt azért már legbelül mosolyogtunk, azért ennyi múlttal a háta mögött biztosan nem tudná megszámolni a két kezén, hány lovat terelt be a fogatba. –  Körülbelül 50-60 lóval versenyeztem, mert úgy szerettem csinálni, ha kialakult egy jó fogat, akkor igyekeztem megtartani őket, nem azonnal leváltani, amint probléma merül fel. Olyan ez, mint a jó munkaerő, lehet, időközönként van némi gond az illetővel, de akkor sem küldjük el, mert tudjuk, vele együtt teljes a csapat, mondhatni kulcsjátékos – mondta. Rámutatott, kancákkal, csődörökkel, herélt ménekkel egyaránt dolgozott.

20240531 Hortobágy
Fintha Gábor lovaspálya építő portré.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Körülbelül 50-60 lóval versenyzett a pályafutása alatt
Forrás: Kiss Annamarie

Milyen ember volt Fülöp herceg?

A legemlékezetesebb versenyem a windsori kastélyban volt, még 1980-ban szerveztek ott egy világbajnokságot. Csodás környezetben mutattuk meg, mit tudnak a magyarok a lovak terén. Fülöp herceggel nagyon jó kapcsolatban álltunk, a kastély istállójában voltak a lovak elhelyezve, így rendszerint összefutottunk a 2021-ben elhunyt Fülöp herceggel

 – szólta el magát Fintha Gábor, majd arra kértük, osszon meg néhány kulisszatitkot Fülöp edinburgh-i hercegről.

– Mindig jött a magyarokat megnézni, hogyan készülnek a megmérettetésre. Nagyon közvetlen embernek ismertem meg, még versenyzett is. Több futamban indultunk együtt, megtiszteltetés volt vele versengeni. Nem lehetett neki előre köszönni, hiszen mindig megelőzött abban. Egyik alkalommal pálinkával kínáltuk az istállóban, de nem találtunk poharat, azonban őt ez egyáltalán nem zavarta, megfogta az üveget, és abból ivott. Nagyon ízlett neki, nyugodtan kimondhatjuk, Fülöp herceg szerette a magyar pálinkát – osztotta meg Fintha Gábor, majd kihozta a laptopját, és megmutatta, hogyan néz ki egy tervrajz egy verseny előtt. Bátorkodtunk megérdeklődni, mennyi idő, míg egyet elkészít (úgy gondoltunk, 1-2 hét), és igencsak meglepődtünk a válaszon, ugyanis több hónap munkáját fedte fel előttünk.

Fintha Gábor imádja, amit csinál, úgy fogalmazott, nem is tudja, mivel töltené a napjait, ha nem pályákat tervezne, a családja után a munkája/hobbija a szerelme, ami nemcsak erőt ad neki, hanem lelkesíti is. Még nagyon sokáig, hosszú évekig szeretne a szakmájában serénykedni, mi pedig kívánjuk, teljesüljenek az elképzelései.

 

Fintha Gábor főbb eredményei

  • 2013. Topolcianky Kettesfogathajtó VB, 2013. Izsák Négyesfogathajtó EB
  • 2014. Izsák Egyesfogathajtó VB
  • 2015. Fábiánsebestyén Kettesfogathajtó világbajnokság
  • 2016. Piber Köflach Egyesfogathajtó VB
  • 2017. Lipica a Kettesfogathajtó világbajnokság
  • 2021. Budapest Négyes EB
  • 2023. Haras Du Pin Kettesfogathajtó Világbajnokság

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában