Összefogás

2024.05.24. 14:13

Urnafalat adtak át Létavértesen

Közösségi összefogással épült meg a város köztemetőjében a második, 100 urnafülkét magában foglaló fal. Az első urnafalban ugyanis mára már minden fülke elkelt.

Turóczi Barnabás

Május 23- án ünnepélyes keretek között, Menyhárt Károly polgármester köszöntő gondolataival adták át Létavértes város új urnafalát, mely a temető bővítésére közelmúltban vásárolt területen áll. A hagyományos koporsós temetés mellett itt urnás parcellát is létesítenek. A XIX. század végén megnyílt kegyeleti helyen több mint 20 ezer ember ember alussza örök álmát.

„Nézd meg a temetőt, és megtudod, hogy milyen emberek lakják a falut.”- idézte a régi mondást a polgármester. Az önkormányzat folyamatosan gondoskodik a temető rendjéről, tisztaságáról. Ebben a ciklusban felújították a közlekedési utakat, a vezetékes vízhálózatot, új facsemetéket ültettek. Az 1991-ben átadott ravatalozó megújítására, korszerűsítésére pályázatot nyújtottak be.

Szükségesség vált az új urnafal építése Létavértesen

Az első urnafal Szabó Barnáné adományának köszönhetően 2016 -ban készült, de  mára minden fülke foglalt, a szükségessé vált újabb megépítése helyi szakemberek, önkormányzati dolgozók együttműködésének eredménye. Az építési munkát Zsíros Imre koordinálta, Máté József művésztanár tervezte meg a jelképeket, szimbólumokat tartalmazó faragott faelemeket. A kivitelezés Tóth János, Máté József, Éliás Kálmán és Balogh Dezső munkája.

Az urnafal felszentelését a görög katolikus egyházak nevében Szimicsku Ferenc esperes és Titkó István parókus végzeték. A református egyházak nevében Hadházi Tamás esperes és Szabó János lelkész áldották meg az építményt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában