Debreceni Egyetem

2024.05.25. 08:30

Tanszékvezető lesz Hajdúnánás polgármestere

Szólláth Tibor fogja vezetni az Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket, amelyet a Kendereskertben indít el a Debreceni Egyetem. A kihelyezett tanszékkel a település régi vágya teljesül a polgármester szerint.

Haon.hu

Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánás-Kendereskertben. Az erről szóló oktatási és kutatási megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere – írja a hirek.unideb.hu.

Kihelyezett tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánáson. Balról Bács Zoltán kancellár, Szilvássy Zoltán rektor, Nagyné Legény Ildikó alpolgármester, Szólláth Tibor polgármester és Stündl László dékán
Kihelyezett tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Hajdúnánáson. Balról Bács Zoltán kancellár, Szilvássy Zoltán rektor, Nagyné Legény Ildikó alpolgármester, Szólláth Tibor polgármester és Stündl László dékán
Forrás: unideb.hu

- A Debreceni Egyetem egyik legemblematikusabb kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) hoz létre tanszéket a hajdúvárosban. Az a fajta különleges tudás – melyet intézményünk agrárkara az eredendően mezővárosnak nyújtani tud – nemcsak kulturális és oktatási jelentőséggel bír, hanem az egész település számára meghatározható lehet. Hajdúnánás mezőgazdaságát át tudja léptetni egy olyan világba, ahol sokkal magasabb hozzáadott értékű agrártermékek keletkeznek, hozzájárulva ezzel a „cibus hungaricus” fejlődéséhez. Ez a folyamat a város lakóinak életét is befolyásolja, nagyobb teret nyit, gazdagságot hoz, és még szorosabbá teszi a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás kapcsolatát – hangsúlyozta az aláírást megelőzően Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Fordulópont a város életében a kihelyezett tanszék

A Debreceni Egyetem és a település önkormányzata 2015-ben írt alá stratégiai megállapodást. A partnerség révén eddig egyebek mellett a köznevelés, a közoktatás és az agrárképzések területen működött együtt az intézmény és a város. Az intenzív kapcsolat azonban a tervek szerint tovább bővül.

- A városhoz tartozó több száz hektáros területen néhány évvel ezelőtt megtervezett szolgáltató és sportközpont megvalósítása módosult. A rendelkezésre álló földterületek olyan lehetőségeket nyitnak meg a Debreceni Egyetem vezetése, a város önkormányzata és a területért felelős kormányzati képviselők számára, amely alapján a múlt héten közös javaslatot tettünk a kormánynak.

Ez alapján, az eredeti célnak megfelelően, részben a sportfunkciót megtartva, kiegészítve más – kutatás-fejlesztési, munkahelyteremtő, logisztikai, ipartelepítési és agrárinnovációs – feladatokkal egy olyan terület jöhetne létre a Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen háromszögben, az autópályához közel, amely alapvetően meghatározhatná a régió jövőjét. Tennénk ezt a DE vezetésével más egyetemekkel együttműködve

– jelentette be Bács Zoltán kancellár.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere szerint a kihelyezett tanszék létrejöttével a település egy régi vágya teljesült, amellyel hatalmas lehetőséget kapnak a város fiataljai.

- Az, hogy Hajdúnánás-Kendereskert a Debreceni Egyetem képzési helyévé vált, fordulópontot jelent a város életében. Egy agrárvárosban a leendő szakembereknek elengedhetetlen az edukáció, hogy megtalálják a jövő lehetőségeit. Hajdúnánás városa évek óta elhivatott az önellátás és az ökológiai gazdálkodás irányába. Hisszük, hogy ez az a gazdálkodási forma, ahol a mennyiség és a minőség találkozik, ahol kellő minőségű alapanyagot tudunk előállítani és feldolgozni. A kihelyezett tanszék létrejöttével sokat tehetünk az ágazatért és városunk jövőéért is – tette hozzá a városvezető.

Az Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett Tanszék vezetője Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense lesz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában