Programajánló

2024.05.12. 07:00

Csillagászat napja: izgalmas programokkal várják az égbolt szerelmeseit Hajdúböszörményben

Több érdekes programmal is készülnek május 18-án.

Haon.hu

Az este folyamán a Nemzetközi Űrállomást is lehet majd látni

Forrás: Illusztráció/MW-archív

A Vega Csillagászati Egyesület az idei Csillagászat Napján ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Az első csillagászati szakkörük 1984-ben alakult Balla Sándor nyugalmazott gimnáziumi tanár vezetésével, közösségük az elmúlt 40 évben több formációban is gyakorolta ismeretterjesztő munkáját – közölte portálunkkal Balogh Zoltán, az egyesület területi titkára.

Mint írják, a Nemzetközi Csillagászati Napot 1973-ban Doug Berger, az Észak-kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke szervezte meg elsőként. Az esemény célja az volt, hogy felkeltse a nagyközönség érdeklődését a csillagászat iránt, így több különböző helyszínen távcsöveket állított fel, hogy mindenki közelebbről megcsodálhassa a távoli égbolt szépségeit.

A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Idén ez május 18-ára esik, az első negyed után három nappal.

Az egyesület programjai közt feltűnik nem csak a meteorit simogató, de még a mikroszkópos meteorit vizsgálat is. Arra is felhívták a figyelmet, sötétedés után a távcsöveké lesz a főszerep, az este során kétszer is látható lesz az égbolton áthaladó Nemzetközi Űrállomás (ISS). 

Arra is felhívták a figyelmet, a programokat csak felhőmentes, derült időben rendezik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában