Fejlesztések

2024.04.26. 16:18

Még csak most adták át, de már túljelentkezés van a furtai minibölcsődébe

Minibölcsődét és ABC-t avattak pénteken Furtán, de az úthálózatot is fejlesztették a településen.

B.Kiss Andrea

Amikor annak idején az iskola megszűnése ellen küzdöttünk, gondolni sem mertem volna, hogy 2024-ben egy bölcsődét avathatunk

– hangsúlyozta köszöntő beszédében Krucsó Antal, Furta polgármestere a pénteki projektzáró ünnepségen. A nyolc férőhelyes minibölcsőde építését egy TOP-os pályázatnak köszönheti a falu, míg a belterületi úthálózat fejlesztés TOP Plusz támogatásból, az új vegyesbolt pedig a Magyar falu programból valósulhatott meg. Krucsó Antal elmondta, hogy ezenkívül is sok mindent avathatnának még, hiszen számtalan fejlesztés történt az utóbbi években, és tudja, hogy a lakosok ezt értékelik is. Vannak persze állandó elégedetlenkedők, de nekik azt üzeni, ennél rosszabb ne legyen sem Furtán, sem az országban. Örömmel adta hírül azt is, hogy 2002-től, mióta polgármester, nem csökkent a falu létszáma és van igény a minibölcsődére.

A furtai minibölcsőde épülete
A furtai minibölcsőde épülete
Forrás: B. Kiss Andrea

A jövőnek is szólnak a beruházások

A furtaiak örömében osztozott Vitányi István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke és a környékbeli települések polgármesterei is. Vitányi István is szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy az utóbbi 14 évben nagyon sok fejlesztés történt a bihari településeken. Véleménye szerint ma már a vidéki életforma minőségben nem különbözik a várositól, és igenis szükség van bölcsődékre. Mint megtudta, Furtán már is túljelentkezés van rá. Pajna Zoltánt beszédében eljátszott a gondolattal, hogy a mostani bölcsisek még évtizedek múlva is itt fognak élni, tehát mindenképpen a jövőnek szólnak a jelenlegi beruházások. Elismerését fejezte ki, hogy a környékbeli polgármesterek nem vetélytársai egymásnak, hanem együtt tudnak örülni a másik sikerének. Megtalálják a közös célt településeik együttműködésében.

Ezután a jelenlévők megtekinthették az új intézményt, amely új mérföldkő a kisgyermekes helyi családok számára. A modern épületben babakocsi-tároló, szülők számára akadálymentes mosdó-wc, öltöző-átadó, tálaló-melegítőkonyha, egy csoportszoba terasszal, raktár, gyermekfürdőszoba, szertár, iroda, tálaló és dolgozói öltöző is található.

Az új intézmény energiaigénye közel nulla az a jó hőszigetelésnek és a napelemeknek köszönhetően, ezzel biztosított a fenntartható, költséghatékony üzemeltetése.

A bölcsőde udvara is szép, rendezett. A szülők parkolását két parkoló – ebből egy akadálymentes – és hat kerékpár elhelyezésére alkalmas kerékpártámasz biztosítja. Ez a projekt mintegy százmillió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

Az új bolt is megnyitott

A bölcsőde átadása után a belterületi úthálózati fejlesztések átadása következett. A Kossuth utcán 3 és fél méter széles aszfaltpálya felújítása valósult meg, illetve mindkét oldalon fél méter széles nemesített padka épült. A Rákóczi utca stabilizált földút volt, most a szilárd burkolattal látták el 225 méteren. A két utca korszerűsítésének költsége közel ötvenmillió forint volt.

furta projektzáró abc útfejlesztés bölcsőde
Megújult a Kossuth és a Rákóczi utca
Forrás: B. Kiss Andrea

Végül a Magyar falu program Kistelepülési üzletek támogatása című pályázatból megépített ABC ünnepélyes átadása következett.

Gál István egyéni vállalkozó, a projekt kedvezményezettje mindenkinek megköszönte a támogatást, és örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett egy olyan új üzlet, ami az itt élők kényelmét szolgálhatja. Az elnyert támogatás összege ötvenmillió forint volt, amihez önerő is kellett.

furta projektzáró abc útfejlesztés bölcsőde
ABC-t is avattak a településen
Forrás: B. Kiss Andrea

Az ünnepélyes szalagátvágások után Gál István vendégül látta a jelenlévőket a vadászházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában