Aranyos

2024.04.23. 15:35

Emufióka kelt ki a debreceni állatkertben

Néhány év után ismét fióka kelt ki az emuknál mintegy 8 hét tojásban eltöltött idő után.

Haon.hu

Az emu az egyik legikonikusabb állatként Ausztrália címerén is szerepel.

Forrás: Zoo Debrecen

Folytatódik a tavaszi bébibumm a Zoo Debrecenben. A múlt héten napvilágot látott, egyelőre ismeretlen nemű és csíkos rejtőszínű apróság még jó ideig élvezi majd a kiköltését is végző apja gondoskodását, de már egyre nagyobb önállósággal fedezi fel vadregényes kifutóját, ahol a teljes családot megtekinthetik a látogatók – számoltak be róla sajtóközleményükben.

emu-futomadar-ausztralia-debrecen
Az utónevelést a kakas végzi
Forrás: Zoo Debrecen

Az Ausztrália nagy részén őshonos emu 150-190 cm-es magasságával és 30-60 kg-os testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara. Szervezete jól alkalmazkodott a száraz sztyeppéken és cserjés vidékeken való élethez, így szükség esetén több napot is kibír víz nélkül. Zöld növényi részeket, gyümölcsöket és ízeltlábúakat egyaránt elfogyaszt, táplálékának megőrlése érdekében pedig kisebb köveket is lenyel. 

Bár rendszerint sétálva közlekedik, futás közben akár az 50 km/órás sebességet is elérheti. Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés azonban a kakasok kizárólagos feladata. A fiókákat apjuk védelme mellett háromhónapos korukig csíkos rejtőszínük is segíti a túlélésben. E robusztus futómadár az ausztrál élővilág egyik legikonikusabb képviselőjeként a kontinensország címerén is szerepel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában