Különleges állatok

2023.02.17. 17:30

Elolvadtunk a debreceni csámpás emufiókáktól - fotókkal, videóval

Csetlenek-botlanak, hangoskodnak, majd hirtelen egymás hátán elalszanak a kiscsibék.

Elbűvölőek a kis emucsibék

Forrás: Czinege Melinda

Érzik a tavaszt, így hetek óta egymás után kelnek ki a hatalmas zöld tojásokból a két tenyérnyi kis emuk a debreceni Szikra házaspár birtokán.

A Haon csütörtöki ottjártakor a kéthetes csíkos madárbébik egymást melegítették az infralámpákkal ellátott furnérfészekben. Megnézhettük az újszülött korosztályt is, a keltető mellett dőlő-boruló, de leginkább csámpázó egynapos csöppségeket, igaz, a legkisebbek jellemzően a rajzfilmeket idéző, hihetetlenül vicces angolspárgában mutatkoztak.

Az emucsibék egy ideig csak vizet, majd speciális keverésű tápot kapnak, és akár másfél év is eltelhet, míg végleges termetüket el nem érik.

Csalódottan vettük tudomásul, hogy a jellegzetes rejtőzködő csíkos mintázatuk csak három hónapos korukig marad meg, utána az egész emubölcsi fekete tollakkal cseperedik tovább.

Nemcsak a meggyarapodó tojások, hanem a Szikra család emutársadalmának felnőtt közössége is látványosan reagál a hirtelen jött enyhe időjárásra – tudtuk meg Hajdu Kittitől.

Ezekben a napokban az udvarlás és a párzás egyáltalán nem konfliktusmentes időszaka zajlik a farmon, és már az is elég volt, amit néhány méterről mi is láttunk: a háborúban, szerelemben mindent szabad elvén egyáltalán nem kímélik egymást az egyedek.

Meggyőződtünk arról is, hogy ezek a madarak is épp olyan különböző egyéniségek, mint mentálisan fejlettebb emlőstársaik, Szikráék így egyesével sorolták a farm csaknem harminc lakójának jellemvonásait, szokásait és aktuális egészségi állapotát.

A szétcsúszott lábú emucsibe a világ egyik legédesebb látványa

-- szögeztük le búcsúzáskor.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában