Végtelen kozmosz

2024.03.05. 08:00

Újra ámulatba ejtő képpel jelentkeztek a hajdúsági csillagászok

Haon.hu

Az északi égbolt legfényesebb gömbhalmazát, az M13-at kapta távcsővégre a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi klubjának tagja, Vincze János asztrofotós – közölte portálunkkal Balogh Zoltán, az egyesület titkára.

A Messier 13 vagy más néven M13 egy jól ismert mélyég-objektum, közkedvelt tavaszi célpontja az asztrofotósoknak. Az általában csak Herkules-gömbhalmaznak, vagy egyszerűen Herkules-halmaznak nevezett objektumot Edmund Halley fedezte fel.

Bartha Lajos csillagász illette a gömbhalmazt a Herkules kokárdája elnevezéssel, mivel az ember-alaknak képzelt csillagképben a félisten szíve fölött foglal helyet. A Földtől 25 000 fényévnyire található, 5,8-as magnitúdójú, csillogó csillagvárost júliusban lehet a legkönnyebben távcsővel észrevenni. Vincze János észlelési helyén éjféltől hajnalig látható. A képet 80 db 3 perces nagyfelbontású képből sikerült összeállítani. A kép jobb alsó szélén megfigyelhető az NGC 6207 spirálgalaxis. A galaxis fényessége 11,7 magnitúdó, távolsága pedig 64 millió fényév – közölte a társaság.

vega-csillagaszati-egyesulet-eszleles
Az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza
Forrás: Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub

A fotó technikai adatai:

Készítés dátuma: 2024.03.04
SW Newton 250/1000 Quatro
SW kómakorrektor F/4
ZWO ASI294MC Pro színes hűtött kamera
Optolong L-eNhance szűrő (1.25")
SW EQ6-R Pro GoTo
ASI AIR Plus
Vezetés ASI 120MM mini
ZWO EFWMotoros Szűrőváltó
ZWO EAF Fókuszírozó
80x180s Light
20 Dark
40 Flat
20 DarkFlat
PixInsight; PS"
Image Credit & Copyright: Vincze János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában