Csillagászat

2024.02.18. 11:47

Az űr tele van csodával, ezt bizonyítja a hajdú-bihari asztrofotós legújabb képe

Haon.hu

Vincze János, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klub tagtársa gyönyörű fotót készített a Lángolócsillag-ködről. Mint azt a klub közösségi oldalán írták, az elmúlt pár nap kedvező időjárási körülményei lehetőséget adtak az IC-405, Auriga (Szekeres) csillagképben található, más néven Lángolócsillag-köd fotózására. A végső kép 125 darab 5 perces felvételből állt össze.

csillagász, csillag, asztrofotó, Vincze János, Lángolócsillag-köd
A Lángolócsillag-ködről készült fotó láttán tátva marad az ember szája
Forrás: Vincze János-archív

Mint írták, a köd körülbelül 1500 fényévnyire található tőlünk. Míg a hidrogénfelhők nagy részét magából a felhőből képződött fiatal csillagok ionizálják, az IC 405 esete más. Az ionizáció forrása az AE Aurigae nevű csillag (a képen a legfényesebb csillag), amely nem itt született, csak áthalad a területen. A csillag megfelelő mozgását elemezve kiderült, hogy az Orion-köd közelében egy kettős rendszer tagjaként keletkezhetett. A felhő többnyire atomos hidrogénből áll, amely a képen pirosan jelenik meg, de tartalmaz némi szénben gazdag port is. A hullámzó por és gázsávok adják a Lángolócsillag-köd nevét. Maga az AE Aurigae minden, csak nem gyakori. Tömege 17 naptömeg, átmérője több mint 6-szor nagyobb, mint a Napé, és 33 ezerszer fényesebb, mint a mi Napunké.

A fotó adatai:

Készítés dátuma: 2024.02.02-02.14 ig
SW Newton 250/1000 Quatro
SW kómakorrektor F/4
ZWO ASI294MC Pro színes hűtött kamera
Optolong L-eNhance szűrő (1.25")
SW EQ6-R Pro GoTo
ASI AIR Plus
ZWO EFWMotoros Szűrőváltó
ZWO EAF Fókuszírozó
125x300s Light
20 Dark
20 Flat
20 DarkFlat
PixInsight

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában