Tájékoztatás

2024.03.03. 10:28

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el több településen

Haon.hu

Ebzárlatot rendelnek el a rókák veszettség elleni immunizálása miatt

Forrás: Biharnagybajom.hu

Biharnagybajom honlapján olvashatjuk, hogy Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nagyrábé, Püspökladány, Sáp, Sárrétudvari, Szerep, Tetétlen települések területére a rókák veszettség elleni immunizálása miatt március 30-tól április 20-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el Lendvai Csaba Gábor, Püspökladány járási főállatorvosa.

Az ebzárlat tartama alatt:

  • Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező, vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fenti korlátozás alól.
  • Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  • Amennyiben ember érintkezik a csalétekben található vakcinával, azt haladéktalanul jelenteni kell az Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási szerv illetékes területi egységének.

A legeltetési tilalom ideje alatt a legelőre állat nem hajtható!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában