Hagyomány

2024.03.04. 15:23

Izgalmas tematikát kapott idén az Arany Napok – fotókkal, videóval

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helye március 4–14. között rendezi meg a hagyományos Arany Napokat.

Nagy Emese

Hétfőn elindult a rendezvénysorozat

Forrás: Kiss Annamarie

Évtizedes hagyomány a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helyén, hogy névadójuk születésnapja környékén – március elején – veszi kezdetét az Arany Napok rendezvénysorozat.

A rendezvényhét hétfői ünnepélyes megnyitóján Denichné Hajdu Mónika Tímea intézményvezető hangsúlyozta, hogy a költő életére és munkásságára emlékezve majdnem két hétig tartó színes programkavalkáddal várják az iskolában tanuló kicsiket és nagyokat egyaránt. Rámutatott, immáron harmincadik alkalommal rendezik meg az Arany Napokat, ami minden évben nagy népszerűségnek örvend az intézményben. 

Az idei rendezvénysorozat központi témája az űrkutatás, az elkövetkezendő 1,5 hétben a diákjaink természettudományos vetélkedőkön és humán versenyeken vehetnek részt. A színes programokon és vetélkedőkön tovább bővíthetik ismereteiket a világűr és az űrkutatás témában

– fogalmazott. Hozzátette, az iskola pedagógusainak évről évre az a céljuk, hogy a gyerekek játszva tanulhassanak az Arany Napokon, ezért is próbálnak olyan feladványokkal előrukkolni, amiket többnyire játékosan meg tudnak oldani a kisdiákok.

debreceni egyetem, arany napok
Denichné Hajdu Mónika Tímea intézményvezető megosztotta, hogy Arany János életére és munkásságára emlékezve majdnem két hétig tartó színes programkavalkáddal várják a tanulókat
Forrás: Kiss Annamarie

Merjünk nagyot álmodni!

Papp Csaba önkormányzati képviselő beszédében kihangsúlyozta, mindig örömmel lépi át az iskola küszöbét, ugyanis mindkét fia az épületben tanult. – Tisztán emlékszem, hajdanán milyen környezet fogadta a kisdiákokat és szüleiket, az elmúlt két évtizedben sok minden változott. Nem is olyan nagyon rég, hogy a gyönyörű park helyén még egy romos épület állt, azonban most egy nagyon szép kültéri környezetet láthatunk, és egy kitűnően megmunkált Arany-mellszobrot – emelte ki Papp Csaba, aki megjegyezte: ha az intézménybe érkezik, akkor olyan, mintha hazaérne.

debreceni egyetem, arany napok
Papp Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

Az Arany-mellszobornak köszönhetően már van mit avatnunk is az Arany Napokon

– tette hozzá. Hozzáfűzte, Arany Jánosnak Debrecen voltaképpen egy „híd” volt, nem sokat élt a cívisvárosban, nem is tartózkodott itt sokat, viszont mindenképpen követendő példa kell hogy legyen mindnyájunk számára. – Nagyon családszerető ember volt, tizedik gyermekként jött a világra, a szüleinek nyolc testvérét kellett eltemetniük, ezért nagyon féltették, óvták egyetlen fiúkat, aki már 11 évesen elkezdett tanítani egy gimnáziumban, hogy segíteni tudja idős szüleit – jegyezte meg. Majd kihangsúlyozta, álljunk úgy az élethez, mint a költő: merjünk nagyot álmodni! Arany János először a festészettel próbálkozott, színészkedett is, de végül valóra vált az álma, és a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára lett.

Érdekes témát választottak

– Talán a legnagyobb üzenet az, hogy szeressük a szüleinket, legyünk büszkék a múltra, és próbáljuk meg magunkat minél több dologban kipróbálni, hogy végül azt csinálhassuk, amit igazán szeretünk! – szólt a diákokhoz az önkormányzati képviselő. Leszögezte: valósítsák meg ők is az álmaikat, hogy a szüleik büszkék lehessenek rájuk.

Mindig nagyon jó érzés tavasszal erre az eseménysorozatra eljönni, és külön öröm, hogy ez már harminc éve hagyomány az iskolában. Az elmúlt 10 évben, amikor csak időm engedi, tiszteletemet teszem az Arany Napok rendezvényen

 – mondta beszédében Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. Kiemelte, nagyon jó gondolatnak tartja az iskola részéről, hogy a jelenlegi programok az űrkutatás és a csillagászat köré épülnek, ugyanis a téma biztosan megragadja a diákok figyelmét.

Debreceni egyetem, arany napok
Bartha Elek nagyon jó gondolatnak tartja az iskola részéről, hogy a jelenlegi programok az űrkutatás és a csillagászat köré épülnek
Forrás: Kiss Annamarie

Tóth L. Viktor csillagász, az esemény fővédnöke megköszönte, hogy a rendezvénysorozaton részt vehet, azonban ennél is jobban örül annak, hogy lelkes kisdiákokat lát a megnyitón, akik minél több mindent szeretnének megtanulni a csillagászatról. A köszöntők után az iskola diákjai és tanáraik virágokat és koszorúkat helyeztek el Arany János szobránál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában