Lépést tartani a korral

2024.02.29. 13:27

A kiberbiztonság területén is erősít a Debreceni Egyetem Műszaki Kara

A vállalatok és a gyárak internetközelsége indokolja, hogy a mérnökök naprakész kiberbiztonsági tudást kapjanak.

Hajnal László

Erdei Csaba, az ACPM IT Tanácsadó Zrt. tulajdonos-cégvezetője és Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja

Forrás: Czinege Melinda

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a magyar tulajdonú ACPM IT Tanácsadó Zrt. csütörtök délelőtt a kar főépületének Tanácstermében.

Erdei Csaba, a vállalat tulajdonos-cégvezetője elmondta, cégük egy manapság aktuális területen dolgozik, kiberbiztonsági tanácsadással foglalkoznak. Ezen a tevékenységen belül három területet említett meg: az ügyfelek számára szabályozási, jogszabályi, törvényi megfelelőséget biztosítanak, emellett gyakorlati rendszerbiztonsági vizsgálatokat is végeznek, valamint harmadik működési területük az oktatás.

debrecen, debreceni egyetem, együttműködés
A cég és az egyetem nemcsak az oktatásban, hanem a kiberbiztonsági kutatásokban is közös munkát tud végezni
Forrás: Czinege Melinda

Számunkra nagyon megtisztelő ez az együttműködés. Úgy gondoltuk, egy nagyon jó partnerségi viszonyt tudunk kialakítani a Debreceni Egyetemmel. A Műszaki Karral közösen nemcsak az oktatásban, hanem a kiberbiztonsági kutatásokban is közös munkát tudunk végezni

– vázolta fel a cégvezető. Hozzátette, a modern eszközöknek köszönhetően ma már a gyártástechnológiában is számítógépeket alkalmaznak, melyek biztonsága kiemelt fontosságú. Példaként említette a kritikus infrastruktúrákat és a különböző közszolgáltatásokat, így az élelmiszer-, az energia- és a vízellátást, amelyek erősen érintik a kiberbiztonság területét.

Erdei Csabától megtudtuk, a budapesti székhelyű cégnek Debrecenben is van telephelye, azonban a megalapításkor stratégia cél volt, hogy nemzetközi jelenlétet biztosítsanak. Elsősorban Délkelet-Ázsiában, a Közel-keleten és Afrikában vannak jelen.

A mérnöki képzésben részt vevők számára nyújtanak hasznos tudást

Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja arról beszélt, a negyedik ipari forradalom kapcsán előtérbe került a kiberbiztonság kérdése. Nemcsak a háztartási eszközök, a járművek, a személyi számítógépek és eszközök kapcsolódnak a világhálóhoz, hanem a gyártás során használt gépek, vállalati adatok is az internet közelébe kerültek. Rámutatott, ez ártó szándékú felhasználást is magában foglalhat, a kiberbiztonság pedig azzal foglalkozik, hogy mindezt megakadályozza.

debrecen, debreceni egyetem, együttműködés
Előtérbe került a kiberbiztonság kérdése
Forrás: Czinege Melinda

Egy egyszerű példán keresztül elmagyarázta, egy autószalonban megrendelt jármű kívánt színét egy rosszindulatú hacker képes lehet egy adat átállításával megváltoztatni, így a gyártósorról egy teljesen más színű autó gurul le. Ennél természetesen jóval veszélyesebb következményei is lehetnek a külső informatikai támadásoknak, ezt próbálják a cégek megakadályozni.

Mint mondta, egy évtizeddel ezelőttig a cégek nem engedtek át a gyárkapun kívülre adatokat. Az adatáramlás zárt rendszerben működött, internet helyett intranet létezett a vállalaton belül, így nehéz volt eltulajdonítani vagy módosítani az adatokat. Hozzátette, manapság sokkal inkább munkamegosztás tapasztalható, egy terméket elképzelhető, hogy egy másik országban gyártanak, mint ahol tervezték vagy fejlesztik, ezért fontos, hogy az adatáramlási folyamatban megfelelően védve legyenek az adatok.

CM20240229_DE Műszaki kar együttműködés_ACPM_HAON (5)
Az együttműködési megállapodást is aláírták
Forrás: Czinege Melinda

Husi Géza elmondta, körülbelül öt évvel ezelőtt a Műszaki Kar  elkezdett kiberbiztonsági ismereteknek oktatni a mérnökök számára, hiszen pontosan tudniuk kell, milyen módszerekkel védhetik az elküldött adatokat. A kiberbiztonság oktatásához eddig nem volt ipari partnerünk, ezért örömét fejezi ki, hogy az ACPM igent mondott a felkérésre. A dékán az együttműködéssel kapcsolatban arra számít, hogy első kézből a legmodernebb információkat és megoldásokat fogják elsajátítani, melyeket át tudnak adni a hallgatók számára.

Rámutatott, az ACPM számos országban végez tevékenységet, így a kar külföldi hallgatói akár saját országukban, otthonukhoz közel is végezhetnek nyári szakmai gyakorlatot. Mint mondta, az együttműködési szerződés célja így nem csupán az ismeretanyag elsajátítása, hanem egy olyan magyar céggel fognak együttműködni, mely külföldi telephelyekkel is rendelkezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában