Közlemény

2024.02.14. 18:19

Fekete Károly arra kéri Balog Zoltánt, hogy mondjon le

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke levélben fordult az egyházkerület egyházközségeihez és lelkipásztoraihoz.

Haon.hu

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Forrás: Napló-archív

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke keddi videónyilatkozatában elismerte, hogy tévedett és hibázott akkor, amikor azt javasolta Novák Katalinnak, adjon kegyelmet K. Endrének. Bocsánatot kért és kér, akitől ezért kell, és minden reformátustól, akiknek ezzel kárt okozott. A magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százaléka bizalmáról biztosította Balog Zoltánt.

Fekete Károly szerdai a közleményében - amelyet változtatás nélkül közlünk - azt javasolta Balog Zoltán püspöknek, a zsinat lelkészi elnökének, hogy gondolja át, és mondjon le zsinati elnöki tisztéről.

„Kedves Testvéreim!

2024. február 13-án a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában az elnökségi tanács és az országos esperes-főgondnoki közösség tanácskozást tartott.

Ezen az ülésen megkértem – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel – Balog püspök urat: gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről. A jelenlévő esperesek és főgondnokok többsége bizalmat szavazott Balog Zoltán püspök úrnak, zsinatunk lelkészi elnökének. Ennek eredményéről egy videóüzenetben tájékoztatta Püspök úr a közvéleményt.

A mai napon ismét beszéltünk egymással. Tiszteletben tartva a bizalmi véleménynyilvánítás eredményét, ma újra azt javasoltam Balog püspök úrnak, hogy gondolja át, és mondjon le zsinati elnöki tisztéről. Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni.

Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását. Előttünk van böjt első vasárnapja, amikor református gyülekezeteinkben úrvacsorai közösséggel kezdjük a húsvéti ünnepekre való felkészülést. Adja Isten, hogy a böjti időszak elősegítse személyes és közegyházi önvizsgálatunkat.

Segítsen ebben bennünket Isten Igéje: „eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted. Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok!” (Ézs 58,8-9)”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában