Látogatás

2024.02.29. 14:43

A Debreceni Egyetemen járt a német nagykövet

A diplomata elsőként egyetemi vezetőkkel tárgyalt, majd találkozott a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézetének oktatóival és az intézmény német szakos hallgatóval is.

Haon.hu

Ismerkedő látogatást tett szerdán a Debreceni Egyetemen Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete.

Forrás: unideb.hu

Ismerkedő látogatást tett szerdán a Debreceni Egyetemen Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete – számolt be róla az unideb.hu. A nagykövet asszony vezette delegáció érkezését követően rövid sétát tett a Főépületben, majd a vendégek a Rektori Tanácsteremben prezentáció keretében ismerkedhettek meg a Debreceni Egyetem (DE) történetével, magyar és angol nyelvű képzési kínálatával, tudományos tevékenységével és jelentős ipari kapcsolatrendszerével. 

A város, az egyetem, és a régió iparvállalatai közötti szoros együttműködés egyik alapja az az innovációs és tudományos tevékenység, amelyet az intézmény tud biztosítani valamennyi fél számára 

– fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta, az egyetem számára kiemelt jelentőségű a német érdekeltségű cégekkel ápolt kapcsolat. A két nép közötti történelmi és kulturális gyökerekre, az intézmény Bölcsészettudományi Karán (BTK) a Germanisztikai Intézet keretében nyújtott nyelvi, valamint a Műszaki Karon folytatott műszaki képzésre építhető az a jövő, ami folyamatosan biztosíthatja az itt működő vállalatok munkaerőpiaci igényeinek kielégítését.

A nagykövet ipari kapcsolatokra irányuló kérdésére válaszolva, a Műszaki Kar kínálatát ismertetve Husi Géza dékán elmondta, több német cég is részt vesz különböző specializációk, gyakorlati helyek biztosításával a képzésben, amelyben az alapszak elsősorban a ma, a mesterképzés pedig a következő évtizedek technológiájának alkalmazására készíti fel a jövő mérnökeit. 

Piacképes diplomát kaphatnak a diákok

Julia Gross az iránt is érdeklődött, mi motiválja a magyar fiatalokat arra, hogy egyetemi szinten mélyítsék el német nyelvtudásukat? Keményfi Róbert, a BTK dékánja arról tájékoztatott, hogy a kar a német nyelv oktatásán túl tolmács, fordító, valamint tanárképzés keretében is kínál lehetőséget a hallgatók számára, akik – a német nyelvtudás birtokában – jó eséllyel pályázhatnak állásra a Debrecenben és környékén működő német vállalatoknál. 

A tanácskozás zárásaként Szilvássy Zoltán rektor felajánlotta egy, az egyetem és az ipari cégek közötti műszaki kabinet megszervezését, amelyre a nagykövetet is meghívta. 

A megbeszélést követően Julia Gross látogatást tett a BTK Germanisztikai Intézetében, ahol az oktatóktól a germanista képzésről kapott tájékoztatást. Horváth Andrea intézetigazgató ismertetőjében kiemelte a szeptembertől induló interkulturális vállalati menedzser mesterszakot, a stabil, jelenleg száz főt meghaladó hallgatói létszámot, amely egyrészt a középiskolai kampányok, másrészt a cégekkel és diplomáciai szervekkel kialakított szoros együttműködésnek köszönhető. Julia Gross hangsúlyozta: változatlanul támogatja, hogy a Német Akadémiai Csereszolgálat keretében továbbra is oktasson német anyanyelvű lektor a DE BTK Germanisztikai Intézetében. 

Az egyetemen tett látogatás hallgatói kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amely a diákok szemszögéből közelítve boncolgatta Magyarország két évtizeddel ezelőtti uniós csatlakozásának eredményeit – olvasható az egyetem közleményében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában