Télűzés

2024.02.11. 18:00

Csak úgy lángolt a debreceni vidámpark! – fotókkal

A Mackófarsangon máglyát is gyújtottak a tél búcsúztatásához.

Kosztin Éva

A kiszebáb magával vitt minden rosszat

Forrás: Molnár Péter

A medve a farsangi szezon egyik kulcsszereplője, minden év február másodikán tőle értesülhetünk első kézből, hosszú lesz-e még a tél. A népi hagyomány úgy tartja, ha kijön a barlangjából, és kint is marad, nem kell már sokáig várni tavaszig, de ha meglátja az árnyékát és ijedtében visszamegy, vagy esetleg elő sem bújik rejtekéből, hideg hetek jönnek.

Idén a debreceni állatkertben az elmúlt évek hagyományainak megfelelően Dönci, a nőstény medve biztosította a meteorológiai előrejelzést, szerinte már küszöbön a tavaszt. A medve jóslatáról korábban itt írtunk: 

Ezzel azonban még nem merült ki a mackók munkaköre: a Nagyerdei Kultúrpark a debreceni állatkert és a vidámpark területén egész napos Mackófarsangot szervezett február 10-én, szombaton.

Legyen tánc és tűz!

A színes programok forgatagában a főszerepet télbúcsúztató medvetáncoltatás kapta, amihez nem akárki biztosította a zenét: Heit Lóri és Zenekara húzták a talpalávalót az elvarázsolt kastély előtt. A medvetáncoltatás egyik elengedhetetlen eleme a mackó, ezért a zenekarral együttműködő játékmester a gyerekek segítségét kérte, hogy előcsalogassák.

Erőfeszítésük nem maradt sikertelen, a Dirmeg-dörmög a medve klasszikust addig énekelték, amíg a kastélyból elő nem bújt egy medvejelmezbe bújt táncos, lánccal a derekán. A gyerekek eleinte megszeppenve fogadták a jelmezest, de miután megszokták a tépett, fekete anyagokba burkolózott lényt, összeszedték a bátorságukat és könnyedén akadt önként jelentkező is, aki megforgatta a táncoskedvű medvét.

debreceni állatkert mackófarsang
Addig énekeltek a gyerekek, amíg elő nem bújt a medve
Forrás: Molnár Péter

Míg a gyerekek táncoltak, a felnőtteknek akadt más dolga is a háttérben. Az elvarázsolt kastély mellett ugyanis már fel volt állítva egy máglya a kiszebábbal, ami csak arra várt, hogy meggyújtsák, és elvigyen magával minden bút, bajt, bánatot. A programszervezők papírokat osztogattak a megjelenteknek, és megkérték őket, írják rá, minek szeretnének búcsút mondani, milyen nyűgtől szeretnének megszabadulni, hogy aztán a máglyára dobják, hadd égjen el örökre.

A gyerekek legnagyobb örömére a felnőtteknek nem kellett kapkodni azzal, hogy megfogalmazzák, mit törölnének ki legszívesebben az életükből, ugyanis a medve után még egy lóval és egy kecskével is lehetett vigadni, és egyúttal búcsúztatni a telet.

Búcsú a téltől, bánattól

Az állatos táncok alatt egyre gyűltek a papirosok a szakszerűen megrakott máglyán, melynek a tetején egy kiszebáb kapott helyet. A kiszebábot hagyományosan a farsangi időszak végén szokták folyóba vetni vagy felgyújtani, hogy megsemmisülésével vigyen el minden rosszat az életünkből.

A vidámparkban folyó híján a Mackófarsangon alaposan a báb alá gyújtottak, ami a szélnek köszönhetően hamar erőteljesen belobbant, és magával vitt minden rosszat. Hogy ez mennyire sikerült, a következő hetekben kiderül, mint ahogyan az is, beválik-e Dönci jóslata és hamar jön a tavasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában