Asztrofotó

2024.02.19. 20:03

Mi látható Bocskaikerttől 12 millió fényévre? Egy csodálatos galaxis

Vincze János, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klub tagja újabb lenyűgöző fotót készített.

Haon.hu

Az M82, vagy Szivar-galaxis nem mindennap látványt nyújt

Forrás: Vincze János-archív

Az M82, vagy Szivar-galaxis egy figyelemre méltó és különös csillagváros a Nagymedve csillagképben (azaz a jól ismert Göncölszekér környezetében). A galaxis gravitációs kölcsönhatásban áll galaktikus szomszédjával, az M81-gyel, aminek következtében rendkívül magas a csillagkeletkezési üteme – ez a csillagkitörés - közölte portálunkkal Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klub titkára.  

Cirkumpoláris objektum: Magyarországról az év minden szakában látható, 27–67 fokos horizont feletti magasságban. Megfigyelése már kis távcsővel is eredményes a Göncölszekér peremén.

Távolsága Bocskaikerttől 12 millió fényév. A galaxis központja körül 10-szer gyorsabban születnek fiatal csillagok, mint a teljes Tejútrendszerünkben. Ez a számos forró új csillag nemcsak sugárzást bocsát ki, hanem töltött részecskéket is, amelyek az úgynevezett csillagszelet alkotják. Az ezekről a csillagokról érkező csillagszelek egyesülve galaktikus „szuperszelet” alkotnak. A szuperszél elegendő gázt sűrít össze több millió csillag keletkezéséhez, és forró ionizált hidrogéngáz toronymagas csóváit lövelli ki a galaxis korongja felett és alatt (a képen pirossal látható).
A csillagkitörés ezután alábbhagy, valószínűleg néhány tízmillió éven belül.

A kép adatai:

Készítés dátuma: 2024.02.15.-02.16-ig, helye: Bocskaikert
SW Newton 250/1000 Quatro
SW kómakorrektor F/4
ZWO ASI294MC Pro színes hűtött kamera
Vezetés ZWO ASIAIR Plus + ZWO ASI120MM Mini
Baader UV/IR szűrő (1.25")
SW EQ6-R Pro GoTo
ASI AIR Plus
ZWO EFWMotoros Szűrőváltó
ZWO EAF Fókuszírozó

70x300s Light
20 Dark
20 Flat
20 DarkFlat
PixInsight

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában