Együttműködés

2024.01.12. 16:05

Új közgazdász-generációt is képeznek ezentúl Debrecenben

Kihelyezett tanszéket létesít a Makronóm Intézet a Debreceni Egyetemen.

Kosztin Éva

Dobos Balázs (balról), Papp Zita, Szilvássy Zoltán, György László, Bács Zoltán kancellár és Erdey László az eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Szeptembertől a DE GTK Makronóm Kihelyezett Tanszékén részesülhetnek a hallgatók olyan magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásban, ami a kutatási projektek és nemzetközi elismertségű publikációk elkészítésére is lehetőséget nyújt. Az együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet képviselői január 12-én írták alá az oktatási intézmény főépületében. Magyarországon a Debreceni Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amelyikkel a Makronóm Intézet együttműködik – hangzott el.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az intézet munkájának köszönhetően a hallgatók egy olyan témában mélyülhetnek majd el, ami őt magánemberként is régóta foglalkoztatja: megismerkedhetnek a magyar gazdaság stratégiai fejlesztésének szemléletbeli kapaszkodóival a mai globalizált világban.

A Makronóm Intézet azért jött létre 3 évvel ezelőtt, hogy Magyarországon meghonosítsa és megerősítse a patrióta, pragmatikus és meritokratikus gazdaságpolitikai gondolkodást. Minden ország úgy vált sikeressé, hogy patrióta volt, azaz azt vették figyelembe a döntéseknél, hogy mi szolgálja legjobban az ott élők érdekeit

 – fejtette ki György László, gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos.

Fontos szerep hárul az egyetemre

Hangsúlyozta, hogy ezek lehetnek olyan döntések is, amik által külföldi vállalatok kapnak lehetőséget Magyarországon. – Mert munkát adnak a magyaroknak, mert otthonuknak érzik a mi hazánkat, számukra érték az itt dolgozóknak munkát adni és érték részt venni a térség felvirágoztatásában – sorolta az érveket a kormánybiztos.

György László hozzátette, hogy a helyi lakosok érdekeinek kiszolgálásában nemcsak a cégeknek, hanem az egyetemeknek is nagy szerepe van, ami ebben a régióban a Debreceni Egyetemre hárul. Mint elmondta, az egyetemek finanszírozásában is szerepet játszik, hogy mennyire segítik a környezetük fejlődését, mennyire tudnak összekapcsolódni a helyi vállalkozásokkal tudományos, kutatási és innovációs projektekben.

 – Az egyetemek feladata továbbá, hogy a térségben élőket olyan munkavállalókká képezzék, akik nagyon magas hozzáadott értéket termelnek a cégeknél. Utóbbaik ezért cserébe magas béreket tudnak fizetni, tehát az egész régió fejlődik – magyarázta a kormánybiztos.

– Azon leszünk, hogy olyan hallgatókat neveljünk, akik Debrecent és környékét szolgálják, patrióta, pragmatikus és meritokratikus értékek szerint, és olyan kutatásokat végezzünk, amiket a szakpolitika és a mindenkori kormány be tud építeni a döntéseibe – fogalmazta meg György László az új tanszék céljait, amelynek vezetésével őt bízták meg.

Innováció a képzésekben

Bács Zoltán kancellár úgy vélekedett, hogy a Debreceni Egyetem Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményeként időben reagál a társadalmi és piaci igényekre. – Sok innováció volt a képzésekben, megalapítottuk a sportközgazdász-, agrárközgazdász- és könnyűzenei képzéseket. A Makronóm Intézettel való együttműködés azt szolgálja majd, hogy a hallgatók elsajátítsák az intézet által képviselt értékeket, megszerzett ismereteket, illetve részt vegyenek olyan közös kutatásokban és publikációkban, amivel országos szintre emelik a tudásukat – mondta a kancellár.

A Makronóm Intézet működésével kapcsolatban Dobos Balázs szakmai igazgató elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartják az új közgazdász-generációk képzését, szakmai kinevelését. 

Ezt nemcsak a képzési és kutatási oldalról szeretnénk tenni, hanem a gyakorlati munka során is. Az intézet gyakorlati szemlélet tud vinni az egyetem életébe, munkatársaink pedig magas szintű akadémiai képzésben részt vevő, új kollégákkal dolgozhatnak együtt, így kölcsönösen előnyös az együttműködés

 – véleményezte.

Erdey László, a DE GTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese számba vette, hogy a kar milyen széles oktatási palettával készíti fel hallgatóit mindazokra a kihívásokra, amelyekkel szembesülnek a jelenlegi világban. – A tanszék létrejöttével még további előrelépéseket tehetünk, hogy a hallgatók felkészülten, patriótaként lépjenek ki az egyetemről, erős helyi kötődéssel – zárta gondolatait.

A kihelyezett tanszék létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Papp Zita, a Makronóm Intézet ügyvezetője írta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában