Méltó helyén

2024.01.05. 14:32

Újra látható a Sas utcán a közkedvelt Mackós-kút

Nem pontosan a régi helyére került vissza, annál sokkal láthatóbb pozíciót kapott.

Hajnal László

Több mint másfél év után újra találkozási pont lehet a kút

Forrás: Kiss Annamarie

Macis-szobor, Mackós kút. Ki milyen néven ismerte, de minden debreceni tud róla, köti hozzá valamilyen élmény, ráadásul népszerű találkozási pont volt. Sokakban aggodalmat váltott ki, amikor 2022 májusában eltűnt az 1990 óta a Sas utcai parkban lévő, medvét ábrázoló alkotást.

Ahogy arról a Haon is beszámolt, a szobrot a Városháza felújításának és a parkoló helyén épülő mélygarázs elkészülésének idejére szállították el. A polgármesteri hivatal válasza alapján akkor megírtuk, a Medgyessy Ferenc szobrászművész eredeti szobrának (mely Budapesten található) mása a kivitelező cég telephelyén várta a nagy visszatérést, melyet 2023 májusára datáltak.

haon, debrecen, városháza, mackós-kút
Sokkal előkelőbb helyet kapott
Forrás: Kiss Annamarie

A Sas utcai mélygarázs kivitelezése szemmel láthatóan a végéhez közeledik, többször is írtunk a mostanra szerkezetkész beruházás állapotáról. Január első napjaiban azonban már a Mackós-kút is a helyére került, pontosabban az eredeti területtől távolabb, ám sokkal láthatóbb, méltóbb elhelyezést kapott.

A szobor történetéről szóló, az alkotással kapcsolatos érdekességekről szóló cikkünk itt olvasható:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában