Már lehet regisztrálni a következő ütemre

2024.01.16. 13:47

Országfásítási program: eddig ezernél is több ültetés Hajdú-Biharban

A negyedik ütemben ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat.

Haon.hu

Eddig összesen 1134 darab fát ültettek el Hajdú-Bihar vármegyében

Forrás: illusztráció / MW-archív

A 2020-ban indult, azóta töretlen sikernek örvendő Településfásítási Programot idén is meghirdette az Agrárminisztérium. A negyedik ütemben ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 ezer darab sorfa áll rendelkezésére, amiből 4 ezer darabot a 2024 tavaszi, 6 ezer darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.  

Az Országfásítás.hu-n megjelent beszámoló szerint a programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karókat, takarómulcsot és védőrácsot, valamint egy ajándék odút is biztosítanak a kiírók.  A program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. A Településfásítási Program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés. 

Hajdú-Bihar vármegyében – az oldal eredménytérképén feltüntetett adatok alapján – eddig 1134 darab fát ültettek el a részt vevő települések.  

Az igénylés és a program megvalósításának tervezett menete a regisztrációval indul 2024. január 15-30-a között. Az online igényléseket február 1-jén 10 órától a készlet erejéig lehet majd leadni. A tavaszi időszak ültetéseihez március-áprilisa között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között szállítják a fákat, amit a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában