Focizzunk egy millióért!

2024.01.17. 17:31

Sztárok a pályán: Nemes ügyért csapnak össze Debrecenben Kowalskyékkal a Loki legendái

A DVSC legendái és a Kowalsky meg a Vega bevallottan futball ellen beoltott zenészei is összecsapnak a jótékonysági focigálán január 28-án a Hódos Imre Sportcsarnokban. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be január 17-én a debreceni Roncsbárban.

Kosztin Éva

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Bernáth Csaba főszervező, Balázs Gyula „Kowalsky”, Szórád Csaba „Jimmy”, Pákh Éva, a Szivárvány az Esőben Alapítvány képviselője, Dobrán Csaba, Ultras

Forrás: Kiss Annamarie

– Azt se tudtam, ki az a Sándor Tamás meg Dombi Tibi, de a Wyrfarkassal játszottak előttük, innen indult a barátság – elevenítette fel Szórád Csaba „Jimmy” basszusgitáros a DVSC játékosai és a Kowalsky meg a Vega tagjai között 2007-2008-ban indult kapcsolatának kezdetét. Elmondta, hogy mivel a Wyrfarkas futballista tagjai kevésbé profi zenészek, létrejött egy csereüzlet, hogy a sportolók is röhöghessenek – gyertek el ti focizni! – hangzott el a felhívás a Wyrfarkastól.

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_5
Szórád Csaba „Jimmy”
Forrás: Kiss Annamarie

– 2018-ban kibéreltünk egy műfüves pályát, másfél órát fociztunk. Nyilván esélyük sem volt ellenünk, de rendesen küzdöttek, nagyon jó hangulatú mérkőzés volt – emlékezett vissza Bernáth Csaba, a DVSC egykori játékosa, a jótékonysági gála főszervezője az első meccsükre. – Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha újra játszanának, de ezúttal a nyilvánosság előtt, aminek a bevétel jótékony célra fordítanák – mondta.

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_3
Bernáth Csaba, a DVSC egykori játékosa
Forrás: Kiss Annamarie

A jó ügy érdekében

A jótékonysági focigálát 2019-ben szervezte meg első alkalommal a két együttes. – Közel telt házas, igazi aréna hangulatú mérkőzés volt. Nagyon jól sikerült, eldöntöttük, hogy legyen többször. 2020-ban ismét megrendeztük, de a pandémia miatt volt pár év kihagyás. Most újra adott minden lehetőség, nem is volt kérdés, hogy megcsináljuk – fogalmazta meg Bernáth Csaba. A főszervező elmondta, hogy az első évben egy leukémiás kisfiúnak gyűjtöttek, aki mára a Vármegye I.-ben csapattársa, a második alkalommal pedig a Karitatív Testületnek adományoztak.

2023-ban a rendezvény teljes bevételét a Szivárvány az Esőben Alapítvány javára ajánlják fel. Pákh Éva, az alapítvány képviselője elmondta, hogy a szervezet debreceni és Debrecen környéki családokat segít védőnői ajánlások alapján. Mint megtudtuk, a segítségnyújtás után követik, hogy mi lett a családdal, hosszú távú céljuk azonban az egyszeri adományokon felül az, hogy a családok megtanuljanak magukról gondoskodni. Pákh Éva kifejtette, hogy mintát adnak, hogyan lehet kitörni, életvezetési tanácsokat kapnak a családok, ami sokaknak segített már talpra állni, de látják, hogy átmenetileg is lehet nehéz helyzetbe kerülni. 

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_7
Pákh Éva, a Szivárvány az Esőben Alapítvány képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

– A január minden szempontból egy nehéz hónap, magas a rezsiköltség, sokba került a karácsony, elfogynak ilyenkorra a tartalékok. Életmentő tud lenni egy élelmiszercsomag vagy a segítség a számlák befizetéséhez – részletezte az alapítvány képviselője.

Pákh Éva bízik benne, hogy sikerül elérni az egymillió forintos bevételt, amiből 50 családnak húszezer forint értékű csomagot vagy utalványt szeretnének eljuttatni – az alapítvány Facebook csoportjában minden adományról számot adnak majd.

Lásd, hogy játszanak a legendák

A Kowalsky meg a Vega tagjain semmi nem fog múlni, elkötelezettek a jó ügy iránt. – Az ember általában nem megy a pofonért, de mi szívesen megtesszük – mondta Balázs Gyula „Kowalsky”, akinek bár van futballista múltja, bevallása szerint többször felmerült benne a kérdés, hogy vajon mennyi a sportértéke annak, amit a zenekar csinál a pályán. –Kowán kívül senki nem tud focizni. Be vagyunk oltva futball ellen – tette hozzá Szórád Csaba „Jimmy”.

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_4
Balázs Gyula – „Kowalsky”
Forrás: Kiss Annamarie

A zenekar tagjai a DVSC korábbi labdarúgóival, Sándor Tamással, Dombi Tiborral, Kerekes Zsomborral, Bernáth Csabával, Madar Csabával, Szathmári Csabával, Habi Ronalddal, Igor Bogdanoviccsal és Fekete Róberttel mérkőznek meg.

További mérkőzések sztárparádéval

A közel négyórás rendezvényen a szurkolók is összecsapnak, az elmúlt években egyre több jótékonysági akciót is kezdeményező Debrecen ultrái a diósgyőriekkel játszanak majd. – Mi azért többet focizunk, mint Kowáék, sokan játszanak közülünk a vármegyei bajnokságban – mondta Dobrán Csaba, az Ultras Debrecen küldöttjeként. A debreceniek közismerten jó viszony ápolnak a diósgyőriekkel, de az ultra úgy véli, a pályán nincs barátság, függetlenül attól, hogy szinte minden hétvégén találkoznak.

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_6
Dobrán Csaba, az Ultras Debrecen küldöttje
Forrás: Kiss Annamarie

A rendezvényen a Debrecen Stars, vagyis debreceni büszkeségei is összemérik az erejüket a Debreceni Labdarúgó Akadémia U12-es korosztályával. A meccsen pályára lép Kozák Luca, Adorján Zoltán, Tumbász József, Quirkó Vivien, Makray Balázs és Mócsán Bálint, a csapatvezetők Bács Zoltán és Csapó Erika lesznek.

A mérkőzések között a DVSC és a Diósgyőr U7-es csapatai játszanak egymás ellen, valamint fellép a Sándor Tamással és Dombi Tiborral felálló Wyrfarkas is egy mini koncert erejéig.

20240117-jotekonysagi-foci-sajtaj-Debrecen-KA_2
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

– Ha a legendás emberek megmozdulnak, megmozdul a város is. Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy a jótékonykodás megjelenjen a mindennapjainkban, ebben a mai, én-központú világban. Büszkén vállaltam a fővédnökséget – vélekedett Széles Diána alpolgármester az eseményről.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában