Közgyűlés

2024.01.19. 16:24

Belvárosi ingatlanra eladásáról is döntenek a debreceni képviselők

Az épületegyüttes leromlott állapotú, de védelem alatt áll.

Szőke Tímea

Védelem alatt állnak az épületek

Forrás: Google Maps

A Széchenyi u. 43-45. szám alatti ingatlanrészek nyilvános pályázat útján történő együttes értékesítéséről is döntenek majd a debreceni képviselők a következő ülésükön.

A 3 ezer 564 négyzetméter 2 nagyságú, „lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű társasházi ingatlan telekterületének mintegy negyede társasházi tulajdon, mely 895 négyzetméter nagyságú utcafronti telekrésznek felel meg, míg háromnegyed tulajdoni hányad a debreceni önkormányzaté; ez 2 ezer 669 négyzetméter nagyságú hátsó telekrészt jelent. 

A társasház 18 albetétből áll, melyből 7 albetét magánszemélyek, 11 albetét az önkormányzaté. Utóbbiból a valóságban egy albetétet már elbontottak, de ez a tény az ingatlan-nyilvántartásba még nem került be. Az épületek többsége már évek óta üresen áll. Műszaki állapotuk elhanyagolt, nem felelnek meg a mai előírásoknak. Az ingatlanpiaci szakértők az önkormányzati tulajdonrészek együttes forgalmi értékét 254 millió 900 ezer forintban állapították meg.

Védelem alatt

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet értelmében a Széchenyi u. 43-45. szám alatti ingatlan helyi egyedi védelem alatt áll. Erre tekintettel a főépület egybeépített szerkezetű részeit, azaz az utcafrontról induló L-alakú beépítés tartószerkezeti elemeit nem lehet visszabontani. Az utcai homlokzaton védettnek tekinthető minden homlokzatot alkotó elem, azaz a vakolás, tagozatok, a nyílászárók a kapuval, a héjazat, a bádogozás. 

Emellett a város főépítésze az utcakép érdekében még számos további kikötést tett, így például az utcafronti beépítés során illeszkedni kell a meglévő védett épületekhez, vagy az anyaghasználat és színezés tekintetében a történetileg kialakult városképhez.

Az előterjesztés javasolja nyilvános pályázat kiírását azzal, hogy az ingatlanrészek együttes vételárának alsó határa 254 millió 900 ezer forint, és elővásárlási jog illeti meg első helyen a Magyar Államot, őt követően a közös tulajdonú telek tulajdonostársát, a Széchenyi utca 43-45. szám alatti társasházat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában