„A Waldheim-ügy és Ausztria”

2023.12.05. 20:17

Szalay-Bobrovniczky Vince Waldheim-ügyről szóló könyvét mutatták be a Déri Múzeumban – fotókkal

A helyettes államtitkár rámutatott, osztrákok tízezrei vettek részt a náci gépezet működtetésében.

Gubányi Patrik

A Déri Múzeum Művészpáholyának szervezésében kedden délután bemutatták Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár könyvét, amely A Waldheim-ügy és Ausztria címet viseli. A kötetet a szerző és Szatmári Péter, a budapesti Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese mutatta be, aki egyben a kiadvány szerkesztője.

CM20231205_Szalay Bobrovniczky Vince könyvbemutató_HAON (16)
Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és Szatmári Péter, a Szatmári Péter, a budapesti Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

– Amikor készültem a bemutatóra, akkor előbukkant bennem egy régi emlék. Még óvodáskoromban a politika és a világ történései iránt érdeklődő gyerekként hallgattam a híreket, melyben rendszeresen elhangzott Kurt Waldheim neve, aki 1972-től tíz éven keresztül az Egyesült Nemzetek Szervezet főtitkáraként dolgozott, majd 1986 és 1992 között Ausztria köztársasági elnöke volt.

Ennyi év elteltével jól látható, hogy azok a dilemmák, amik abban az időben fennálltak, ma is aktuálisak. Éppen ezért fontos a mai rendezvény, és az, hogy megszületett a könyv, hiszen sok-sok lényeges információt sajátíthatunk el, valamint értékes tanulságokat vonhatunk le általuk

– mondta köszöntőjében Puskás István, Debrecen alpolgármestere.

CM20231205_Szalay Bobrovniczky Vince könyvbemutató_HAON (5)
Puskás István alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Heller Zsolt, a Művészpáholy alapítója kiemelte, hogy a rendezvénysorozat évekkel ezelőtt jött létre, és szerencsére nagyon sikeres előadásokat tarthattak értékes személyekkel, érdekes témákról. Mint mondta, sajnos a projektjük az elmúlt időszakban kissé elfáradt, azonban most újra útnak indítják azt annak reményében, hogy értéket nyújt majd a Déri Múzeumba látogatóknak.

CM20231205_Szalay Bobrovniczky Vince könyvbemutató_HAON (6)
Forrás: Czinege Melinda

Osztrákok tízezrei vettek részt a náci gépezet működtetésében

Szalay-Bobrovniczky Vince a könyvbemutatón rámutatott, hogy  ugyan Ausztria 1938-ban az Anschluss-szal eltűnt a térképről, tehát államként nem vállalhatott felelősséget a második világháborúban elkövetett bűnökért, ám osztrákok tízezrei vettek részt a náci gépezet működtetésében, és a nürnbergi perben több osztrákot is halálra ítéltek háborús bűnösként.

CM20231205_Szalay Bobrovniczky Vince könyvbemutató_HAON (1)
Forrás: Czinege Melinda

A szerző hozzátette: Kurt Waldheim maga is szolgált a Wehrmachtban (véderő), és azzal vádolták, hogy az akkori tevékenységéről nem a valóságnak megfelelően számolt be, ezért világszerte szankciókkal sújtották az osztrák államot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában