Településfejlesztés

2023.12.08. 15:48

A problémák egy szép nagy csokrát oldották meg Sárrétudvariban

Összesen 3,4 kilométeren épült vagy újult meg a belvízelvezető csatornarendszer.

Szőke Tímea

Tasi Sándor (balról), Kiss Tibor, Bodó Sándor és Vajda Tamás kivitelező az átadáson

Forrás: Czinege Melinda

Belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert adtak át pénteken Sárrétudvariban. 2 ezer 800 méteren új csatorna épült, 610 méteren a meglévőt felújították, ahogyan 126 kapubejárót is az Ady, a Rákóczi, a Zrínyi, a Petőfi, a Szabadság, a Feszty, az Erzsébet és a József utcákat vagy utcaszakaszokat érintően.

– A hasonló beruházás kardinális kérdés minden településen, mert a csapadékvíz elvezetését és befogadását meg kell oldani – hangsúlyozta Kiss Tibor polgármester. 

A közhangulatot is befolyásolja, hiszen a nagy víz befolyik az udvarra vagy nehezen megközelíthetővé teszi az ingatlant, továbbá a település rendezettségéhez is hozzájárul a megfelelő csatornahálózat, mely esetünkben mederelemekkel kirakva, szép bejárókkal kiegészítve készült el

 – mutatott rá a polgármester.

Sárrétudvari, csapadékvíz elvezető, pályázat
Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Felidézte, hogy a mélyebb területen fekvő faluban az elmúlt két évtizedben több olyan időszak volt, amikor nagyobb eső után sokan kértek segítséget és az önkéntes tűzoltók szivattyúztak az ingatlanokon, volt, hogy bent a házban. Ezt a helyzetet próbálták rendezni több beruházással, 2013-ban volt egy jelentősebb, 12 kilométernyi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése.

Kényes pontok

– A jelen fejlesztésre egy TOP-os lehetőséget kihasználva 200 millió forintot nyertünk. 2023 márciusában kezdte a munkát a kivitelező és szeptember végére fejezte be, összesen 3,4 kilométeren megvalósítva az építést illetve felújítást – ismertette Kiss Tibor. Megjegyezte, a projekt legkényesebb része a 126 kapubejáró volt; egyenként minden tulajdonossal egyeztetni kellett, elbontani és visszaépíteni a bejáróját, azonban különösebb panasz nélkül, a lakosság megelégedésére tudták elvégezni ezt a munkát is.

Sárrétudvari, csapadékvíz elvezető, pályázat
Sárrétudvariban 2 ezer 800 méteren új csatorna épült, 610 méteren a meglévőt felújították
Forrás: Czinege Melinda

Elmondta még, hogy idén mintegy 1,5 milliárd forint támogatási összeget kezeltek pályázatok kapcsán, a jövőben pedig többek közt piacépítés, bölcsődebővítés szerepel a tervekben, valamint tájház és inkubátorház is készül.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője, egyébként sárrétudvari lakos és korábbi polgármester szintén felidézte azt az időszakot, amikor rendszeresek voltak a panaszok a csapadék miatt; a víz gyakorlatilag napi problémát okozott, megnehezítette a mindennapi életet. – Ha sok a víz, az a baj, ha kevés, akkor az! A vízelvezető rendszer része a normális, hatékony vízgazdálkodásnak – hangsúlyozta. A kiépített rendszer kapcsán fontosnak mondta, hogy az elvezetett víz egy befogadócsatornában gyűlik össze, és öntözésre használják majd.

Sárrétudvariban a kritikus részek száz százaléka el van látva belvízelvezetéssel. Most már nem fog megállni a víz, nem jönnek a tűzoltók beavatkozni. A problémák egy szép nagy csokrát oldottuk meg ezzel a beruházással

– fogalmazott Bodó Sándor.

Sárrétudvari, csapadékvíz elvezető, pályázat
Kiss Tibor (balról), Tasi Sándor és Bodó Sándor 
Forrás: Czinege Melinda

Élhetőbb a település

Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke szintén a lakosság napi közérzetét, komfortfokozatát befolyásolónak nevezte egy település belvízhelyzetét. – A vezetők tudják, a lakóknak fontos, hogy legyen rendben az út, a járda, a csatorna. A vízelvezető rendszer nem látványos beruházás, de a probléma, amit megold, nagyon komoly – mutatott rá. – A sárréti síkságon gyakran akkor is gondot okoz a víz, amikor a megye más része száraz. A most átadott beruházás hatással van a település élhetőségére, megtartó erejére – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában