Óriási előny Hajdú-Biharnak

2022.04.12. 15:01

TOP Plusz: átvették a támogatói okiratokat a megyei települések polgármesterei

Egy év sem telt el a TOP Plusz-felhívások megjelenése óta, de elmondható: élünk a lehetőségekkel.

Forrás: Czinege Melinda

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) nyertes hajdú-bihari pályázatait ismertette Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kedden Debrecenben, a Megyeháza Árpád-termében. A tájékoztatón a megyei önkormányzat vezetői mellett részt vettek a nyertes települések polgármesterei is, akik támogatói okiratot vehettek át.

 

Három prioritással

 

A 2021-27-es európai uniós források tekintetében még nincsen Magyarországnak partnerségi megállapodása, de a kormány úgy döntött, hogy a TOP Plusz-projekteket elindítja. A Hajdú-Bihar megye integrált területi programja 2021-2027 című dokumentum tervezett módosítása szerint a korábbi 116 milliárd forintos forráskerethez további 11 milliárd forint ráemelés járul, így több mint 127 milliárd forint lehet a rendelkezésre álló forrás. A megyei támogatási felhasználás három prioritást élvez: a versenyképes, a klímabarát és a gondoskodó megye felhívásait.

A tájékoztatón Pajna Zoltán kiemelte: a versenyképes megye prioritását illetően a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére terveznek további 1,7 milliárd forintot fordítani. Az aktív turizmus fejlesztése teljesen új felhívás lesz, erre 4,3 milliárd forintot fordítanak, míg az élhető települések felhívás 1,7 milliárd forintos kerettel bővülhet. A klímabarát megye prioritást illetően 3,4 milliárd forint forrásnövekedésről számolt be, ebből új területként a gyógyfürdők fejlesztését végezhetik el a pályázók. A gondoskodó megye felhívásaiban ugyan változatlan a forrásfelhasználás, de itt is tapasztalható bizonyos átcsoportosítás, a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés, illetve a helyi humánfejlesztések és a fenntartható városfejlesztés forrásai csökkennek a tervek szerint, ezek az összegek a fenntartható humán infrastruktúra, illetve a köznevelési infrastruktúra fejlesztését szolgálhatják.

 

Több már elbírálva

 

Az Élhető települések pályázatára összesen 78 pályázatot küldtek az önkormányzatok, az igényelt támogatás összege itt csaknem 22 milliárd forint. A benyújtott igények közül már ötöt elbíráltak, az eddig odaítélt támogatás összege meghaladja az 1,6 milliárd forintot. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 51 pályázatot nyújtottak be több mint hétmilliárd forint beruházási összeggel, ezek közül már 28 pályázatot bíráltak el 3,7 milliárd forint támogatási összeggel. A gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztésére benyújtott 17 pályázatból tízet elbíráltak csaknem 1,6 milliárd forint értékben.

A TOP Plusz-forrásoknak köszönhetően korszerűbbé válhatnak a megyei utak.

Összesen 26,8 kilométer út újulhat meg, ebben a projektben érintett települések Hajdúhadház és Hajdúsámson, Derecske, Hosszúpályi és Hajdúnánás. Másik pályázat révén további több mint 4 milliárd forintból a Debrecen-Martinka-Hajdúsámson, a Berettyóújfalu-Pocsaj, és a Hajdúböszörmény-Hajdúhadház összekötő út, valamint Földes külterületi szakasza korszerűsödhet.

 

A döntéssel rendelkező TOP Plusz-projektek megvalósítás helyszínei összesen hét térséget, és 35 megyei települést érintenek. A pályázatot benyújtó önkormányzatok az elnyert forrásokból többek között energetikai korszerűsítéseket, infrastrukturális fejlesztéseket végeznek majd el, gyermeknevelést szolgáló intézményeket bővítenek vagy építenek, új piaccsarnokot hoznak létre.

A 116 milliárdos keretösszegből 73 milliárd forint jut a megyére, a fennmaradó 43 milliárd forintból Debrecen gazdálkodhat. A 73 milliárd forintnak már 63 százalékát, összesen 46 milliárd forint értékű pályázatot adtak be, ebből már az elbíráláson is átesett több mint 21 milliárd forint értékű pályázat.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában