Településfejlesztés

2023.12.08. 16:03

Az időjárás már tesztelte a püspökladányi beruházást

Teljessé vált a belvízelvezető rendszer a településen.

Szőke Tímea

Püspökladány csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztésének részleteiről számoltak be

Forrás: Czinege Melinda

A világot, benne hazánkat is jellemző változó időjárási viszontagságokra való felkészülés fontosságát hangsúlyozta Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke pénteken Püspökladányban, a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének átadásán. Mint rámutatott, egy-egy településen élők számára fontos, hogy rendben legyenek az utak, a járdák, és ehhez hozzátartozik a belvízelvezető rendszerek kiépítése és karbantartása is; mindezen elemek nagyban meghatározzák a lakók komfortérzetét. 

Püspökladány, csapadékvíz-elvezető, pályázat, top
Vadász Ferenc alpolgármester (balról), Tóth Lajos polgármester, Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Borsos László alpolgármester a püspökladányi átadón
Forrás: Czinege Melinda

– Kiváló minőségben készült el a beruházás, melynek indokoltságát nem kell külön magyarázni – jelentette ki Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Felidézte, hogy a városban az elmúlt években jónéhány alkalommal egy-egy villámárvíz is jelentős károkat okozott, és számos esetben rendkívüli intézkedésekre volt szükség. Érthető, hogy a belvízelvezetés a pályázatok sorában elsőbbséget élvezett. 

A lakosságot közvetlenül érinti, ha egy-egy nagyobb heves eső után az utcában, telken, ház előtt megáll a víz, ami nehezíti a közlekedést, rontja a mindennapi komfortérzetet, és emellett az ingatlan értékét is csökkenti. Püspökladányban azonban mára már nincsenek kritikus pontok belvíz szempontjából, ehhez a csatornák folyamatos karbantartása is hozzájárul

– részletezte Bodó Sándor.

Hozzátette, hogy muszáj a természeti erőforrásokkal jól gazdálkodunk, ezen belül ma különleges feladat és a jövőben is az lesz a vízzel való hatékony gazdálkodás, ami egyik célja volt ennek a projektnek.

Püspökladány csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztésének részleteiről számoltak be, majd adták át.
Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Czinege Melinda

Előre gondolkodtak

Az időjárás már tesztelte a beruházást – közölte Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere, fontosnak és eredményesnek nevezve a megvalósult fejlesztést.

Ő is beszélt arról, hogy korábban nem egyszer veszélyhelyzetet okozott a víz a városban, akkor azokat a helyzeteket a lehetőségek szintjén kezelték. Ugyanakkor az események rávilágítottak arra, hogy előre kell gondolkodni, az egyre nagyobb időjárási szélsőségekre – legyen az nagy szárazság vagy túl sok víz – felkészülni.

– A vízgazdálkodás kettős feladata egyrészt a vízzel való hatékony gazdálkodás annak érdekében, hogy a szükséges mennyiségű víz mindig rendelkezésre álljon, másrészt a vizek kártételének megelőzése. Ez a beruházás épp ezt a két célt szolgálja –  mondta az egyébként környezetmérnök, hidrológus végzettségű polgármester.

– A fejlesztés a város központjának, illetve a délkeleti-déli városrésznek a teljes csapadékvíz-elvezetésére szolgál. Korábban elkészültek azok a fő kivezetők, betonburkolattal ellátott csatornák és árkok, melyek a városközpontból továbbították a vizet, ez a mostani rész hiányzott még ahhoz, hogy az említett területről biztonsággal, időben és hatékonyan el tudjuk szállítani a vizet a szivattyúállomásig – magyarázta Tóth Lajos. Kiemelte: az elmúlt hetek, hónapok csapadékos időjárása tesztelte a beruházást és a teszt eredményes volt. 

Ősszel jelentős intenzív csapadékok hulltak, tökéletesen működött a rendszer

 – összegzett.

Püspökladány csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztésének részleteiről számoltak be, majd adták át.
Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Két elemből áll

– 2013-ban és 2019-ben már voltak nagyobb léptékű beruházásaink, akkor látszott, hogy az övcsatorna fejlesztésére és áteresztő képességének növelésére van a legnagyobb szükség. Pályázat révén 2021-ben 200 millió forintot nyertünk a beruházásra, mely 100 százalékos támogatási intenzitású. 2023 nyár elejétől szeptember végéig dolgozott a kivitelező, feszített munkával, mintaszerűen elvégezte a feladatot – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, hogy a fejlesztés műszaki tartalma két elemből áll. 

Püspökladány csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztésének részleteiről számoltak be, majd adták át.
Forrás: Czinege Melinda

Az A13-as csatorna 1400 méter hosszú szakaszban épült fenékburkolat-elemek elhelyezésével, új támfalak létesítésével, továbbá megújították, rendbe tették a csatorna közvetlen környezetét is. Másik elemként a Gárdonyi utca egy szakaszán, ahol korábban rendszeresen összegyűlt a belvíz, annak elvezetésére kiépítettek egy zárt csapadékvíz-elvezető csatornát, mely a tapasztalatok szerint jól funkcionál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában