Madárinfluenza

2023.12.07. 10:38

Tizenkét baromfitelepet érint Hajdú-Biharban a mostani madárinfluenza-járvány

A vármegyében 54 településen vezettek be járványvédelmi korlátozást.

Hajnal László

Az állattartó telepeken különös gonddal kell a munkát végezni

Forrás: Illusztráció: MW-archív

November közepén arról írtunk, hogy több vármegyéből – köztük Hajdú-Biharból – származó darumintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laborosai, valamint országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás.

Vármegyénkben elsőként november 7-én, egy hajdúnánási tenyészkacsatelepen igazolták a vírust a vizsgálatok, a több mint 22 ezres baromfiállományt felszámolták a hatóságok.

Alig egy héttel később, gyakorlatilag néhány nap leforgása alatt a vármegye több településén felütötte fejét a vírus. Polgáron és Balmazújvároson tenyészludak, Nádudvaron pulykák, fertőződtek meg. Tetétlenen egy tyúktenyészetet, Hajdúbagoson egy kacsatelepet nem kímélt a járvány. December elején pedig több nádudvari telep, valamint egy hajdúszoboszlói gazdaság is felkerült a Nébih madárinfluenza-kitörési térképére.

Vizsgálat minden gyanúnál

Az állategészségügyi hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a madárinfluenza járványt leküzdje – közölte a Nébih, amikor a jelenlegi helyzetről érdeklődtünk. Mint írták, a jelenlegi járványban Hajdú-Bihar vármegyében eddig 12 baromfitartó gazdagságot érintett a betegség, és 54 településen vezettek be járványvédelmi korlátozást.

„A madárinfluenza vírusának kimutatására irányuló vizsgálatokat a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága végzi el. Az ország teljes területéről származó minden minta esetében el kell végezni a vizsgálatot, ahol a betegség gyanúja felmerült. Ezen kívül a baromfik, kiemelten a víziszárnyasok mozgatása előtt vett monitoring minták vizsgálatával is igyekszik a hatóság minél előbb felderíteni a betegség jelenlétét” – olvasható a Nébih válaszában.

A jelenlegi járványhoz hasonló legutóbb 2022 novemberében érte el Hajdú-Bihart, akkor idén januárig tartott a fertőzési időszak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában