Nébih

2023.11.15. 11:58

Madárinfluenzás darvat találtak Hajdú-Biharban is

A Nébih arra kéri a madármegfigyelőket, tartsanak be néhány alapszabályt.

Haon.hu

Daruvonulás a Hortobágyon

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó darumintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai, olvasható a hivatal honlapján.

Mint írták, emellett országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás. Kiemelték, jelentősen megnőtt a fertőzés baromifiállományba hurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd. 

A járvány megelőzéséhez és a védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:
•    Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost! Az elérhetőségeket a következő weboldalon találják: https://kormanyhivatalok.hu/
•    Madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről!

Ahogy november 7-én megírtuk, a madárinfluenza-vírust egy hajdúnánási tenyészkacsatelepen igazolta a hivatal laboratóriuma. A 22 500 példányt számláló állomány felszámolását már a gyanú alapján megkezdték a hatóságok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában