Kutatás

2023.12.05. 11:25

Új módszerrel tennék hatékonyabbá a gyógyszereket a Debreceni Egyetem kutatói

Új módszert dolgoztak ki a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, amellyel jelentősen lehetne javítani a gyógyszerek hatékonyságát.

Haon.hu

Haimhoffer Ádám, a DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék tanársegéde

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Gyógyszertechnológia Tanszékén 2016-ban egy gyógyszerhatóanyag-hordozó módosításába kezdtek. A kutatás során olyan kardiovaszkuláris megbetegedések, illetve vírusok és baktériumok okozta problémák esetén adott gyógyszerek hatóanyagainak formulálását és szervezetbe történő bejuttatását vizsgálták, amelyek hatáskifejtése, felszívódása a gyomorban vagy a vékonybél elülső részén történik - írja az unideb.hu.

– A gyógyszerhatóanyag-hordozó módosítását úgy kell elképzelni, mintha egy molekulát beültetnénk egy autóba és ennek a kocsinak olyan tulajdonságokat adnánk, amelyekkel lényegesen javítani tudja a molekula célba jutását – magyarázta Haimhoffer Ádám, a DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék tanársegéde.  

A kutatást Fenyvesi Ferenc, a DE GYTK Molekuláris és Nanogyógyszerészeti Tanszék tanszékvezetője irányította, Haimhoffer Ádám mellett Vasvári Gábor, a Gyógyszertechnológiai Tanszék adjunktusa is részt vett benne.  

Ez benne az újdonság

A gyógyszerészetben újdonságnak számító módszert 2018-ban szabadalmaztatták, majd a DE-től nyert támogatásnak köszönhetően a kutatók folytatták a munkát. Megépítették az anyag folyamatos gyártására alkalmas eszközt, aztán állatkísérletekben is bizonyították annak hatékonyságát.

– A szakaszos vagy batch gyártási technológiát tovább fejlesztve a folyamatos gyártásra alkalmas berendezéssel is sikerült habosítást elérni. A segédanyagokat kenőcs állagúvá alakítjuk és gázokat diszpergálunk benne. Ekkor habosodik, majd szobahőmérsékleten megdermed. A készítmény egyszerre habos, illetve kemény struktúrájú, ami képes a gyomorban a gyomornedv tetején úszni. Ennek köszönhetően lassan ürül ki a gyomorból, így jobb hatásfokot ér el – ismertette a folyamatot Haimhoffer Ádám.  

A tanársegéd arról is beszámolt, hogy a kutatás jelenleg is folyik, de már új irányokban.

A DE GYTK-n végzett eredményes kutatómunkát a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában