Verseny

2023.12.04. 15:15

Pluszpontokért és értékes ajándékokért versenyeztek a Debreceni Egyetemen

Idén a megszokottól eltérő, új tematikával és feladatokkal szálltak versenybe a középiskolások a győzelemért és a felvételi pluszpontokért a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar vetélkedőjén. A győztes csapat tagjai európai tanulmányutat nyertek és ötven pontot a felvételihez.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) már több mint tíz éve nagy sikerrel hirdeti meg az Ihrig Károly Tanulmányi Versenyt (IKTV), minden alkalommal más-más tudományterület kiemelésével. Idén új formában, interdiszciplináris jelleggel különböző témapárokban kellett valami mellett vagy ellen érvelniük a középiskolás diákoknak - írja az unideb.hu

Komoly munkák érkeztek

– Igyekeztünk olyan témákat felvetni, amelyek foglalkoztatják ezt a korosztály és összesen hat ellentétpár témát jelöltünk meg: külföldön vagy itthon élni, városban vagy vidéken lakni, szakképzésben vagy egyetemen tanulni, vegán vagy mindenevő étrend, home office-ban vagy munkahelyi környezetben jobb dolgozni, és az egyik legizgalmasabb talán az influencer lét vagy a hagyományos munkavállalás melletti vagy elleni érvelés – részletezte Pierog Anita, a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet docense, a verseny szervezője.

A vetélkedőn idén 34 csapat indult, 17 középiskolából. Egerből, Debrecenből, Kisvárdáról, Mátészalkáról, Nyíregyházáról és Hajdúszoboszlóról jelentkeztek diákok, akiknek háromfős csapatokat alkotva kellett előzetes pályamunkát készíteni és egy tesztet helyesen kitölteni a döntőbe jutásért. A végső megmérettetést hat csapat részvételével rendezték meg december 1-jén, pénteken a Böszörményi úti campuson.

– A tehetséggondozás a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán meghatározó szereppel bír, hiszen nagyon fontos, hogy meglássuk és segítsük kibontakozni a fiatalokban rejlő készségeket, képességeket. Ezt a célt szolgálja az IKTV is, hiszen az a komoly munka, amit a pályamunkák elkészítésébe beletettetek, jól mutatja, hogy mindannyian tehetségesek vagytok valamiben, amit a vetélkedő nyereményein túl intézményi pluszpontokkal is elismerünk – hangsúlyozta Dajnoki Krisztina tudományos dékánhelyettes az esemény megnyitóján.

A középiskolásoknak megérte elmélyedni egy-egy témában, hiszen az előzetesen beadott pályamunkákért tíz, a döntőbe jutott csapatok tagjai harminc, a győztesek pedig ötven pluszpontot kapnak, amennyiben később a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karára jelentkeznek.

Megvannak a győztesek

A versenyzőket ötfős szakmai zsűri értékelte. A legeredményesebb csapat a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma tanulóiból álló SzuperSZONIkus kÁRPItos KAMIonosok lett, Nagy Szonja Gréta, Nagy Kamilla Réka és Székely Árpád egy tíznapos európai tanulmányutat nyert a felvételi pontok mellé. Felkészítő tanáruk Új Imre Attila.

A második helyen a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma képviseletében a Lakatos Laura, Uzsoki Petra és Juhász Anikó alkotta GirlsPower csapata végzett. Tagjai Campus Fesztivál-bérletet nyertek. Felkészítő tanáruk Mogyorósiné Végh Zsuzsanna.

A harmadik helyezett a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Matekosztag nevű csapata, név szerint Csordás Sára Mariann, Horváth Amadea és Pintér Ábel lett, akik a MAG Praktikum Kft. vásárlási utalványát kapták, felkészítő tanáruknak pedig a Partium Group ajánlott fel egy ajándékcsomagot.

Egy szerencsés diák húsz ezer forintos kedvezményt kapott a jogosítványa megszerzéséhez az ATI Debrecentől. Emellett valamennyi részt vevő csapat tagja kari ajándékcsomagot és az Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola könyvutalványát vihette haza.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában