Advent

2023.12.01. 15:19

Ünnepi fények díszítik majd a Klinikai Központ Elnöki Hivatalának épületét

Befejeződött a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főépület, Elnöki Hivatal felújításának első üteme, amely során elvégezték az épület külső rekonstrukcióját, kiépítették a homlokzatvilágítást, megszépítették a parkot és restaurálták a Professzorok szoborcsoportot. Ráadásul az épületet advent első vasárnapjától ünnepi díszkivilágításban csodálhatják meg az érdeklődők.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A jelenleg a Klinikai Központ Elnöki Hivatalaként működő emblematikus épületet 14 évvel a Debreceni Egyetem főépületének felavatása előtt, 1918-ban adta át IV. Károly király és felesége, Zita királyné. Az épület előtt 1984-ben állították fel Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, a Professzorok szoborcsoportot. A művész két tudós-orvos bronzfigurájában mintázta meg a mester és tanítvány kettősét. A bronzfigurákat körbevevő krómacéllal borított oszlopok a tudomány csarnokát jelképezik, égbe törő formájukkal a modern orvostudomány jelentőségére is utalnak. Az utóbbi években jelentősen romlott az alkotás és az épület állapota is, ezért a balesetveszély felszámolása és a kiemelt történelmi jelentőségű műemlék-épület megóvása érdekében a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetősége komplex felújítási munkálatok elvégzése mellett döntött - írja az unideb.hu.

A beruházás egyetemi forrásból idén augusztusban kezdődött, a felújítás a jövő évben is folytatódni fog. A kivitelezést végző cég vezetője, Kovács Sándor a hirek.unideb.hu-nak válaszolva elmondta: a munkálatok során kijavították az omló vakolatot, a lábazatot és a díszstukkókat, kicserélték a zászlótartókat, lefestették az épületet és kiépítették a homlokzatvilágítást.

A rekonstrukció része volt az épület előtti park rendbetétele is, az egyetem egységes megjelenését szolgáló új tiszafák és fenyőfák ültetésével. Emellett restaurálták a Professzorok szoborcsoportot.

Az Adventi várakozás részeként az épület és a Professzorok szoborkompozíció ünnepi díszkivilágítást is kap. A fényeket december 3-án, advent első vasárnapján délután 15.30-kor kapcsolják fel. Amennyiben az ünnepi kivilágítást az érdeklődők személyesen nem tudják megtekinteni, úgy a Klinikai Központ honlapján elérhető, a Nagyerdei Campust madártávlatból bemutató webkamera szolgáltatás segítségével is megcsodálhatják a megújult épületet és parkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában