Kihelyezett ülés

2023.12.01. 07:46

A debreceni Egyetem kuratóriuma a Klinikai Központban vizitelt

Haon.hu

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Forrás: unideb.hu

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Klinikai Központban a napokban tartotta legutóbbi kihelyezett ülését. A rendezvényen bemutatták a napokban lezárult klinikai integrációs folyamat eredményeit és a legfontosabb fejlesztési tervekről is beszámoltak – olvasható az unideb.hu közlésében.

– A kuratórium elkötelezett abban, hogy a Debreceni Egyetemen a gyógyító-, oktató és kutatómunka kiemelt színvonalú legyen- kezdte köszöntőjét Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kossa György kifejtette, hogy a Debreceni Egyetem szeretne megjelenni a magánegészségügyben is. Ezt szolgálja a Forest Center megvásárlása is, ahol hamarosan elindulhat a térítéses betegellátás.  

– Az épületben a jövő évben elkezdődhet a magánegészségügyi ellátási tevékenység. Emellett az is célunk, hogy a különböző klinikákon - ahol ez megoldható- olyan fekvőbeteg-ellátás induljon el, ahol akár szállodai ellátást kaphatnak a fizető páciensek. Lehetőséget látunk a magánegészségügyben, úgy, hogy a Debreceni Egyetem álljon ennek az élére és biztosítsa a feltételeket.  Ez a tevékenység hozzájárulhat az intézmény pénzügyi függetlenségéhez is – mondta Kossa György.  

A várólisták csökknése kiemelt cél

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi kancellárhelyettes gazdálkodási beszámolóját követően Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke felszólalásában a napokban lezárult integrációs folyamatot értékelte. A professzor ismertette: a több mint 2 és fél évig tartó rendszerátalakítás eredményeként 3 klinikai campuson, 7700 dolgozó közreműködésével, több mint 3500 betegággyal létrejött Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, mely nemcsak régiós, hanem határokon átnyúló interregionális szerepet is betölt. A feladatok ellátásában 25 klinika, 14 betegellátó osztály, 6 betegellátó központ és 9 diagnosztikai egység vesz részt. Hozzátette: a Klinikai Központban a betegellátó tevékenység 64 százaléka egypólusúvá vált.

A Klinikai Központ elnöke az eredmények között említette többek között a Járványügyi Koordinációs Központ és a Betegirányító Központ létrehozását, a Poszt-COVID Szakambulancia Hálózat kialakítását, ahol már több mint háromezer beteget láttak el. 

Kiemelt célként fogalmazta meg a várólisták csökkentését.

– A vezetői intézkedéseknek, a fejlesztési tevékenységünknek és a kollégák szorgalmának köszönhetően már sok területen sikerült kiemelkedő eredményt elérni. A transzkatéteres szívbillentyű-beültetés várakozási ideje 47 százalékkal, a traumatológiai szakmákban és a szürkehályog műtétek esetén pedig 60 százalékkal csökkent egy év alatt.  Azért dolgozunk, hogy más területeken is hasonló jelentős előrelépés valósulhasson meg- hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor.

A Klinikai Központ elnöke ismertette a megvalósult és a tervezett beruházásokat is. Beszámolójában kiemelte, hogy rövidesen átadják az új Gyermeksürgősségi Központot, a hibrid-műtőt a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, és hamarosan megvalósulhat a robotsebészeti fejlesztés is.

A szerdai kihelyezett ülést követően a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöksége a következő napokban ellátogat a különböző klinikai egységekbe is, hogy személyesen tájékozódjanak tevékenységükről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában