Advent

2023.12.03. 21:12

Ég az első gyertya Hajdúszoboszló adventi koszorúján, ünnepi fényekbe öltözött a fürdőváros is

Mai világunkban mindennél fontosabb az emberi kapcsolatok erősítése, a szeretet átadása egymásnak - mutatott rá adventi ünnepi köszöntőjében Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere.

Tibai Irma

Czeglédi Gyula polgármester és az egyházi vezetők meggyújtják az első gyertyát

Forrás: Tibai Irma

A város adventi koszorújának első gyertyáját Czeglédi Gyula polgármester és a történelmi egyházak három helyi vezető személyisége lobbantották lángra, majd december 3-án naplementekor kigyúltak a hajdúváros ünnepi fényei. Hajdúszoboszló karácsonyfája az idén is élő fa, mely a Halasi Fekete téren pompázik.

Fellobbant az első adventi láng Hajdúszoboszlón
Hajdúszoboszló élő karácsonyfája
Forrás: Tibai Irma

Czeglédi Gyula: A közösség ereje mindennél fontosabb

Köszöntőjében a városvezető felhívta a figyelmet a világban uralkodó körülményekre, s idézett Ferenc pápa ENSZ-ben elmondott gondolataiból. Így például azt, hogy a globalistává vált világ közelebb hozta az embereket egymáshoz, de nem tette testvéribbé őket. Gyengülnek a társadalmi kötelékek, a beteg, gyenge embereket megvetik, s a testvériség éhínségének legsúlyosabb következménye, a háború, nemcsak az egyénből, hanem a népekből is ellenségeket generál.

„Ebben a világhelyzetben keressük a helyünket és a szerepünket, amikor Jézus születésére készülünk” – hangsúlyozta.

Az adventi készülődés a gyertya meggyújtásával azt jelenti, hogy itt vagyunk közösségben, és a közösség ereje mindennél fontosabb. A közösségben az emberek találkoznak egymással, és mindennél fontosabb az emberi kapcsolatok erősítése, a szeretet átadása egymásnak.

A készülődés egyéni oldala pedig a befelé fordulás, az elmélyülés, az önértékelés, a bűnbánat, az önmegtartóztatás, személyes kapcsolataink rendezése, s a családok felé fordulás. A legfontosabb, hogy a szívünket megnyitva a szeretet kiáramoljon az emberek irányába – hangsúlyozta.

Czető Norbert lelkész: A betlehemes 800 éves

A Máté evangéliumának 24. fejezetét elolvasók Jézus Krisztus tolmácsolásában hátborzogató kórképet, látleletet kaphatnak arról, mivé lehet a világ, és mivé lett az Istentől elszakadva – hívta fel a figyelmet adventi szolgálatában Czető Norbert, a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség lelkésze. A kegyetlen őszinteség mégis a kegyelem reményével hirdet mindazoknak, akik nem ártó lélekkel, hanem értő lélekkel kívánják élni az életet – tette hozzá.

Van egy titok is e fejezetben: a reménység titka, hol a megoldás. Ne rémüljünk meg mindezektől, mert mindez a vajúdás kínjainak a kezdete, az pedig nem más, mint az élet továbbadásának a csodája. „Megígéri, lesz egy új kezdet, lesz egy reményteljes élet, mert az élet élni akar. A bűn mindig ölet, az Isten pedig mindig élet.” Ezután Ézsaiás próféta 9. fejezetéből idézett: egy gyermek születik nekünk, úgy fogják hívni, hogy a békesség fejedelme.

A születés csodáját őrzi a betlehemes is immár 800 éve, hiszen az elsőt 1223-ban Assisi Szent Ferenc mutatta be. Bár nem hozzánk, reformátusokhoz kötődik közvetlenül, mégis tisztelgünk a hagyományok előtt, mert a betlehem szól a családokról, szól az élni akarásról, a gyermekség csodájáról – hangsúlyozta.

Az ünnepségre a Hőgyes Endre Gimnázium tanulói készültek műsorral.

Mindig eljönnek, mert fontos számukra az ünnep és a város is 

A művelődési központ munkatársai által kiosztott gyertyákat meggyújtva kitartóan élték meg együtt az adventi gyertyagyújtási ünnepséget a csípős decemberi hidegben kicsik és nagyok egyaránt.

Mindig itt szoktunk lenni, itt is leszünk. Nekünk ez nagyon fontos, maga az ünnep és maga a város. Ez a lényeg!

– fogalmazta meg határozott érzéseit Kelemenné Éva. – Együtt szoktunk jönni mindig Évával az adventi gyertyagyújtásokra. Fontos az is, hogy a kezünkben gyertyát tarthatunk – mondta el Törökné Ancsa.

Kelemenné Éva magával szokta hozni Nóri unokáját. A 7 éves lányka mindvégig tiszteletteljesen tartotta kezecskéiben az égő gyertyát. Fontos számára a fény és a szeretet – nyilatkozta, nagyon szereti ezeket az ünnepségeket. – Karácsonykor elmegyünk mamáékhoz – mondta boldogan.

Kelemenné Éva és Nóra unokája a gyertyával
Az ünnepség résztvevői, balra Kelemenné Éva és Nóra unokája a gyertyával
Forrás: Tibai Irma

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában