Támogatott lakhatás

2023.12.08. 17:21

Több száz milliós projekt zárult Hajdúböszörményben – fotókkal

December 8-án, pénteken a „Csupaszív Házak” ünnepélyes projektzárójának adott otthont Hajdúböszörményben a Sillye Gábor Művelődési Ház díszterme. Magyarország kormánya és az Európai Unió támogatása, valamint a Baptista Egyház és a Baptista Szeretet Misszió együttműködésében megvalósult projekt nyomán 24 fő számára tudnak majd lakhatást és segítséget biztosítani.

Horváth Péter

„Csupaszív Házakat" adtak át Hajdúböszörményben

Forrás: Molnár Péter

A Támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése Hajdúböszörményben című projekt záróünnepségén German Gabriella előadásából kiderült, jelen beruházás jóvoltából 4 ingatlanban összesen 24 fő számára tudnak majd támogatott lakhatást biztosítani, valamint az alapszolgáltatásaikat is fejlesztették. Hozzátette, 2009 óta folyamatosan bővült a szolgáltatásaik palettája, a házi segítségnyújtás különböző formái, valamint a szenvedélybetegek ellátása és támogatása mellett most már a fogyatékosok ellátását és támogatását is magas szinten tudják végezni. Kiemelte, a 80 dolgozóval rendelkező hajdúböszörményi intézmény szolgáltatásait naponta több mint 1200 fő veszi igénybe. Jelen projekt közvetlen célcsoportja a 18 életévét betöltött, részben képes- vagy képessé tehető személyek. Az értelmi és a mozgásszervi fogyatékossággal élőket, valamint autizmus spektrumon lévő személyeket is szívesen fogadnak. 

hajdúböszörmény, támogatott lakhatás
German Gabriella
Forrás: Molnár Péter

Az ingatlanok kapcsán különös gondot fordítottak arra, hogy teljes körűen akadálymentes otthonokat hozzanak létre, ahol modern környezetben segíthetik a lakókat a mindennapi szokások kialakításában, mindennapi életük felépítésében. A négy helyszínen megvalósult fejlesztéseknél az energiahatékonyságra is figyeltek, hőszivattyú és napelem gondoskodik majd a fenntarthatóságról. Az intézményvezető azt is elmondta, a fejlesztések mellett 2 darab elektromos kisbusz beszerzésére is lehetőségük nyílt, amire régóta nagy szüksége volt már a helyi közösségnek.

Szívvel, lélekkel készültek az új lakókra

German Gabriella elmondta, a beruházás mellett a intézmény 400 négyzetméteres központjában is intenzíven zajlott a munka, továbbá szakmai programokat tartottak, valamint az érzékenyítésre is nagy hangsúlyt fektettek. – Hosszú út vezetett idáig és most együtt ünnepelhetjük a projekt befejezését. Bízunk benne, hogy a házaink minél hamarabb megtelnek élettel – fogalmazott az intézményvezető.

A hajdúböszörményi Csupaszív Ház leendő lakói valamennyien a képzeletbeli színpadra vonulva zenés produkcióval is készültek, a gitárszóval egy időben adventi és karácsonyi dalok is felcsendültek.

A fellépést követően Papp János, a Magyar Baptista Egyház elnöke ünnepi beszédében elmondta, 1905-ös megalakulása után egy évvel, Hajdúböszörményben nyitotta meg első szociális intézményét a szervezet, így számukra Hajdúböszörmény mindig is különösen kedves volt. A gondoskodás hagyománya mellett az egyházelnök ünnepi beszédében rámutatott a segítő munka fontosságára is.

Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke emlékeztetett, már 2018 óta aktívan foglalkoztatja őket a fogyatékosok nappali ellátásának megszervezése. A Csupaszív Házak projekt kapcsán elmondta, rendkívül rövid idő alatt sikerült azt igen magas szakmai színvonalon megvalósítani a széles körű összefogásnak és együttműködésnek köszönhetően. Valódi, szektorokon átívelő együttműködés volt ez, amitől az ember úgy érzi, hogy a lehetetlen is lehetségessé válik – fogalmazott a misszió elnöke, majd hozzátette: 

Magyarországot is az ilyen együttműködések tudják sikeressé tenni.

Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke
Forrás: Molnár Péter

Mile Ferenc a társadalmi vállalkozások kapcsán elmondta, egy gyertyaöntő manufaktúra megvalósíthatóságát is vizsgálják Hajdúböszörményben.

Az országban 35 helyszínen történt hasonló fejlesztés

Az ünnepséget záró beszédében Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a magyar történelem megtanított minket arra, hogy a hajdúkra mindig számíthatunk. Rámutatott, a hajdúk nem csak a harcban, napjainkra már a gondoskodásban is élen járnak. 

A 753 millió összköltségű projekt kapcsán tudatta, a Széchényi 2020 keretében az országban 35 helyszínen, összesen 16 milliárd forint értékben történtek hasonló fejlesztések.

20231208_Baptista otthon Hajdúböszörmény_MP_HBN-11
Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár
Forrás: Molnár Péter

Az államtitkár hangsúlyozta: e mögött van elképzelés, van koncepció. A szociális biztonság megteremtésében fontos szerepet játszó szervezetek megerősödtek már annyira, hogy részt tudjanak venni a gondoskodáspolitika terén tett erőfeszítésekben. Míg Debrecenben egy civil alapítvány, addig itt egy egyház munkájának eredményeképpen fog sok, korábban intézményben lakó fiatal élete megváltozni. Fülöp Attila hangsúlyozta, fontos ezen szervezetek támogatása. Rámutatott, a 90-es évek előtt csak nagy létszámú épületekben és távol eső helyeken találkoztunk intézményi ellátással. 

Napjainkban a támogatott ellátás során pont ellenkezőleg, kis létszámú lakásokban és szociális munkásokkal támogatva segítjük őket, hogy önálló életet alakíthassanak ki az erre rászoruló fiatalok és felnőttek. Idén év végére azt is elértük, hogy már közel 5000 férőhely van az országban, ahol fogyatékkal élő honfitársaink az önálló élet reményében élhetnek. Fontos, hogy ők döntsenek és ne helyettük döntsön valaki, valamint az is, hogy ők szervezzék meg az életüket, ők találják meg miben tudnak sikeresek lenni, milyen munkában tudnak kiteljesedni. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden segítséget megadjunk nekik

 – zárta gondolatait Fülöp Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában