Fotókkal

2023.12.08. 15:10

Fénysebességgel a Fény Felé – fél év alatt csodát teremtett az alapítvány

A Fény Felé Esélycentrum bővítése és korszerűsítése elnevezésű projekt zárórendezvényt tartották december 8-án a DEMKI Józsai Közösségi Házban.

Kosztin Éva

Befejeződött a Fény Felé Alapítvány nagyszabású projektje

Forrás: Molnár Péter

A Fény Felé Alapítvány fogyatékossággal élő személyek részére biztosít nappali ellátást, támogatott lakhatást, intézményen belüli fejlesztő foglalkoztatást, valamint akkreditált foglalkoztatást. Idén 6 hónap alatt 789,6 millió forintból végeztek korszerűsítéseket.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében elmondta, számára különös jelentőséggel bír, hogy egy sikeres projekt eredményeiről számolhatnak be, mivel 25 éve dolgozik együtt az alapítvánnyal.

Debrecen egyik alaptörvénye, hogy a helyben lévő tudásra építünk. Ebben a városban azonban nemcsak a tudás, hanem a szív és a lélek is jelen van

– fogalmazta meg, majd az alapítvány elnökét, Suller Attila Károlynét éltette. – Megállíthatatlan, ha valamit elképzel, meg is valósítja. Szerencsés a település, hogy ilyen emberek lakják, akik tűzön-vízen keresztül harcolnak a jó ügyekért.

Balázs Ákos alpolgármester és Suller Károlyné alapítványi elnök a pénteki rendezvényen
Balázs Ákos alpolgármester és Suller Károlyné alapítványi elnök a pénteki rendezvényen
Forrás: Molnár Péter

Az alpolgármester hangsúlyozta: Józsán élni jó, és ez nem csak üres szlogen. – Az alsójózsai református templom tornyában egy harang lakik, amelyre az van írva: összefogásban az erő. Ez az összefogás az, ami minket Józsán jellemez – emelte ki. Felelevenítette, hogy a kilencvenes években az első alapítványi telephelyek kialakításánál azonban még messze voltak az összefogástól és a befogadástól, sokan idegenkedve néztek a lakókra. Ma már több telephelyet üzemeltet az alapítvány, és a gondozottak a mindennapi élet részévé váltak. – Így kerek az élet, hogy itt vannak velünk – jegyezte meg Balázs Ákos.

Az intézményes ellátás úttörői

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Fény Felé Alapítvány 30 éves működése alatt már megszokták, hogy ez a csapat mindig előáll valami olyan formabontó ötlettel, amire korábban nem volt példa, már kíváncsi, vajon mi lesz a következő dobásuk.

A rendezvény résztvevői, középen Fülöp Attila államtitkár
A rendezvény résztvevői, középen Fülöp Attila államtitkár
Forrás: Molnár Péter

Az államtitkár ismertette a számokat, országosan 16 milliárd forint pályázati támogatást nyújtott az állam, amiből 35 helyen valósítottak meg beruházásokat.

A Fény Felé Alapítvány sikere sokkal több annál, hogy a projektnek köszönhetően 2023-ban 6 hónap alatt 789,6 millió forintból korszerűsítette telephelyeit. Ők nem egyszerűen csak a téglát változtatták meg, hanem a bent lakók életét is. Igazi rendszerváltást hoztak a gondoskodáspolitikába azzal, hogy fejlesztéseikkel arra törekedtek, hogy a lakók számára minél nagyobb döntési szabadságot biztosítsanak. Segítik a gondozottak létét, de nem helyettesítik őket

– hangsúlyozta az alapítvány munkájának a jelentőségét Fülöp Attila.

A közös munka gyümölcse

Suller Attila Károlyné, a Fény Felé Alapítvány kuratóriumi elnöke az indulásra emlékezett vissza. – Tavaly decemberben, az utolsó pillanatban láttuk meg a pályázati kiírást, 3 hetünk volt megtalálni az épületeket, kivitelezőket, összeállítani a tervdokumentációt – kezdte.

Az első pályázati forrást április 19-én kapták meg, az azóta eltelt időszakot összegezte az elnök.

Mint megtudtuk, az Alkotás utca 100. szám alatt lévő új házukba azonnal beleszerettek. Rehabilitációs mérnök bevonásával alakították ki a teret, hogy a fogyatékkal élők minél könnyebben tudjanak önállóan élni az épületben. A benne lévő szobák a gondozottak önálló birodalma, nem szeretnének túlgondozni, bár egy segítő csapat a nap 24 órájában a rendelkezésre áll. A 12-14 négyzetméteres, elszeparált lakószobákon kívül van egy nagy kert is, tele virágokkal és gyümölcsfákkal, ahol szeretnének majd egy kis gazdaságot létrehozni. A Függetlenség utcai ingatlan szintén szerelem volt első látásra. Itt zajlanak a közösségi programok, fejlesztések és oktatások. Kialakítottak benne egy tornaszobát és tankonyhát is.

fény felé alapítvány
Forrás: Molnár Péter

A már meglévő telephelyeket felújították és bevezették a legmodernebb energetikai korszerűsítéseket. Napelemeket helyeztek el az épületeken, elvégezték a hőszigetelést, kicserélték a hőszivattyúkat. Létrehoztak egy sószobát is, amivel az egyre gyakrabban előforduló légúti megbetegedések miatt régi álmuk vált valóvá. A járműparkot is kibővítették, eddig még csak használt buszaik voltak, de most 2 új elektromos kisbusz segíti a közlekedést.

Sokat tanultunk a csapatmunkáról, volt, hogy valaki elvitte a függönyt, a másik visszahozta. De nagyon lelkes volt a csapat, bevonzottuk a jó embereket, nagyban megerősítette az emberekbe vetetett hitemet ez a pályázat. A legjobb hír, hogy a projekt lezárult és mindezt közösen teremtettük meg

– összegezte végül Suller Attila Károlyné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában