A főorvos válaszol

2023.12.02. 17:30

80 éves beteget is kezelnek a debreceni HIV Decentrumban

Nem küzdötte le az emberiség a betegséget, mely azonban ma már jó eséllyel kordában tartható.

Panyiczki-Berényi Viktória

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus épülete, itt található az infektológiai szakambulancia is

Forrás: unideb.hu

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja; ehhez kapcsolódóan portálunk dr. Jancsik Viktort, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosát kérdezte. Elöljáróban elmondta: az elmúlt 38 évben közel ötezer HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.

– A HIV-vírus okozta betegségnek három fázisa van. Az első az akut retrovirális szindróma, amely a mononukleózishoz hasonlóan lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással, bőrkiütésekkel, fejfájással és gyengeséggel jár. Ezután következik egy hosszabb – akár 2-12 évig is elhúzódó – periódus, amikor látványos tünetei nincsenek a betegnek. Ekkor néhány kisebb, nem speciális betegség előfordulhat, amely már jelzi, hogy az immunrendszer nem tökéletes. A kezeletlen eseteknél, a végstádiumban már a klasszikus, AIDS-et meghatározó betegségek jelennek meg – magyarázta Jancsik Viktor. Hozzátette, hogy alapvetően a homoszexualitás és a biszexualitás az egyik fő terjesztő faktor, de a heteroszexuálisok is érintettek.

A hazai adatok alapján Magyarországon elenyésző számban fordul elő, hogy az intravénás drogot használók megfertőződnek, illetve az anyáról magzatra történő átvitel sem jellemző már.

20231129 Debrecen
Dr. Jancsik Viktor infektológus, Kenézy Gyula Kórház Infektológiai Klinika.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Dr. Jancsik Viktor, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus Infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvos
Forrás: Kiss Annamarie

Javuló tendencia

– Becslések szerint a világon eddig 85 millió ember fertőződött meg HIV-vel, abból 40 millió halt meg. Jelenleg 39 millió ember él a betegséggel – köztük 1,5 millió gyermek –, ez a szám minden évben 1,3 millió fővel gyarapodik. Évente a világon HIV-hez köthető megbetegedésben 630 ezren halnak meg. Ez alapján elmondható, hogy globálisan csökken a HIV-betegséggel élők és az ahhoz köthető halálesetek száma is, de ez nem az jelenti, hogy megszabadultunk tőle. Azt látjuk egyébként, hogy a női betegek, így a heteroszexuális terjedés száma növekszik. Ezzel azt a tévhitet is el kell oszlatnunk, hogy ez kizárólag a homoszexuálisok betegsége. Az idén Magyarországon felfedezett új női esetek száma egy fél év alatt már majdnem annyi volt, mint tavaly egész évben. Ez mindenképpen figyelemreméltó arány. Nagyon fontos a betegség elkerülésére irányuló felvilágosító tevékenység – hangsúlyozta az orvos.

Modern gyógyszerek alkalmazása mellett ez a betegség már nem feltétlenül halálos. A megfelelően kontrollokra járó és gyógyszert szedő betegek esetében majdnem ugyanolyan hosszú a várható élettartam és a jó életminőség, mint az átlagembereknél. Persze ez csak akkor igaz, ha a beteg nem túl késői stádiumban érkezik, mert akkor egészen mások a kilátások

– hívta fel a figyelmet a Jancsik Viktor, aki azt is elmondta, hogy a HIV-vel élők között egyre inkább nőni fog az idősebbek – az 50. életévüket meghaladó emberek – aránya. – Ennek egyik oka, hogy akik fiatalon kapták meg a betegséget, a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően nem haltak meg. A másik ok, hogy régebben fertőződtek meg, de egyéb betegségek kapcsán csak 50 éves koruk után fedezik fel náluk a betegséget, vagy ebben az életkorban kapják el. Ez utóbbi eseteknél a heteroszexuális terjedés a jellemzőbb – mutatott rá.

Manapság már nem egyenlő a halálos ítélettel

A debreceni HIV Decentrumban jelenleg több mint ötven beteget gondoznak. Pontos számot nehéz mondani, mert a legutóbbi szakrendelésen is megjelent 2 új ember, illetve a gondozottak közül sokan nem térnek vissza kontrollra. A debreceni decentrumba járó betegek többsége 30-50 év közötti, de van 80 éves is.

Akik a szakrendelésre járnak, teljesen elfogadták ezt a betegséget. Náluk gyógyszerekkel próbáljuk elérni a minél alacsonyabb vírusszámot, melynek eredményeként már nem fertőznek. Ez visszaadja az életkedvüket, de sajnos azt is eredményezheti, hogy felelőtlenné válnak, és kevésbé figyelnek oda a védekezésre, az óvszerhasználatra. Emiatt az egyéb szexuálisan átvihető betegségek is gyakran előfordulhatnak közöttük.

Ha felfedezünk egy HIV-pozitív beteget, fontos, hogy a kezelés minél hamarabb elkezdődhessen. A legutóbbi szakrendelésemre érkezett egy beteg, akit plazmadonáció során szűrtek ki. Ha friss fertőzésről van szó, akkor az akut fázisban nagyon magas a vírusszám, ekkor a legfertőzőbb a beteg. A tudomány mai állása szerint ez a betegség nem gyógyítható, de gyógyszerekkel nagyon hosszú időn keresztül jól egyensúlyban tartható. Ehhez viszont a beteg együttműködésére is szükség van, hiszen a gyógyszereket mindennap be kell venni – fűzte hozzá Jancsik Viktor.

Azt is megtudtuk, hogy a betegség kezelésére szolgáló legelső készítményekkel akadtak problémák. – 1981-ben fedezték fel a vírust, majd néhány éven belül létre is hozták az első gyógyszereket, amellyel a betegséget kezelték, ezek viszont kifejezetten toxikus készítmények voltak. A betegek vagy az előrehaladott betegségbe haltak bele, vagy a gyógyszerek okozta súlyos mellékhatásokba. Ezeket manapság már nem alkalmazzák. Helyette több hatóanyagból álló gyógyszerkombinációt kapnak az érintettek, amelyeknek egyébként több százezer forint lenne az ára, de dobozdíjért elérhetőek – tudatta a szakember.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában